Ničelna toleranca do sovražnega govora – POZIV

No Hate Speech Movement je evropska mladinska kampanja za boj proti sovražnemu govoru na spletu. Nacionalna koordinacija gibanja Ne sovraži je nastala ob pričetku kampanje No Hate Speech Movement, vodi jo Mladinski svet Sloveniji, v njej pa sodeluje tudi Mreža MaMa. Po zaključku se je kampanja spremenila v gibanje, ki nadgrajujejo aktivnosti in procese kampanje.

Mediji in družbena omrežja so polna zgodb o največji begunski krizi po 2. svetovni vojni. Čez Sredozemsko morje in preko Balkana v Evropo vsak dan prihaja na tisoče ljudi. Vsak izmed njih s seboj nosi drugačno zgodbo. Vse pa imajo skupen imenovalec. Da bi preživeli, jim ni preostalo drugega, kot da zapustijo domove, državo, svojce in zbežijo. Upanje in nov začetek iščejo v Evropi.

Številni posamezniki in organizacije beguncem pomagajo na različne načine (s hrano, oblačili, zdravili, prebivališči, itd.). Obstaja pa tudi veliko ljudi, ki kljub vsemu, kar se dogaja, ostajajo ravnodušni in nezainteresirani. Takšna drža sicer ne prispeva k izboljševanju položaja ali iskanju rešitev, a obenem tudi ne povečuje problema. Kar pa ne velja za tiste, ki preko različnih kanalov širijo sovražni govor in netijo nestrpnost do beguncev. Takšni primeri se pojavljajo povsod po Evropi, ponekod se je nestrpnost manifestirala celo v požiganje azilnih domov. Žal se tudi v Sloveniji pojavljajo primeri sovražnega govora do beguncev. Pri tem ne gre samo za najbolj izpostavljen(e) primer(e), ko se je pozivalo k streljanju na begunce na naših mejah, ampak tudi za številne komentarje na družbenih omrežjih, na spletnih portalih in izven spleta.

V imenu nacionalne koordinaciji gibanja Ne sovraži, ki je del vseevropskega gibanja No Hate Speech Movement, pozivamo vse, da si ne zatiskamo oči pred sovražnim govorom. Zanj mora veljati ničelna toleranca. Opozarjajmo, komentirajmo, nasprotujmo manipulacijam in sovražni govor tudi prijavimo ustreznim institucijam. V koordinaciji pa podpiramo tudi poziv Sveta za odziv na sovražni govor, ki je pred dnevi pozval k bolj odgovorni javni razpravi o migracijah. Sovraštvo, v kakršnikoli obliki, še nikoli ni rešilo ničesar, ampak je vedno vodilo do še večjih problemov.

Video Sovražni govor – kako ga prepoznati in kako ukrepati si lahko ogledate TUKAJ.

Sovražni govor lahko prijavite na:

No Hate Speech Watch

Spletno oko

Za vprašanja ali pojasnila pišite na elektronski naslov tina.hocevar@mss.si ali na pr@mss.si.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa