O človekovih pravicah v mladinskem delu

Mreža MaMa je kot partner v projektu Youth Creating Solutions for Meaningful Participation k sodelovanju povabila pet mladinskih delavcev in delavk iz različnih koncev Slovenije, ki so se od 2. do 14. marca 2015 udeležili mednarodnega treninga za trenerje in trenerke v Nepalu (v Kathmanduju in Pokhari). Udeleženci in udeleženke so se na treningu spoznali z osnovami človekovih pravic in metodah namenjenim izvajanju treningov v prihodnje v svojih lokalnih okoljih.

Trening

Sam trening se je pričel s predstavitvijo vidika in pomena človekovih pravic v za nas precej drugačni državi – Bangladeša. Kot mladinski delavci, vajeni različnih predavanj, treningov in seminarjev, kjer ni niti eden enak, smo spoznali, da je nam najbolj blizu skupinsko delo, zapisovanje misli, asociacij, idej in dognanj na pisanih papirjih, ki smo jih za ogrevanje in razbijanje ledu multikulturnosti delili z drugimi. V nadaljevanju smo se v ekipi sestavljeni iz udeležencev iz Finske, Bangladeša in Nepala spoznavali z metodami, ki so ne samo uporabne, ampak tudi koristne pri izvajanju treningov in jih aplicirali na primere tematik človekovih pravic. V manjših skupinah smo pripravili tri urne treninge za preostale soudeležence in soudeleženke preko raznolikih pristopov in metod. Z metodami smo se približali pomenu mladinskega dela in spoznavanju pomena človekovih pravic v našem sektorju in med mladimi nasploh.

Okolje, ljudje in kultura

Barve, pisanost, odpadki in smrad, dišeče palčke, riž, riž in riž, curry, riž, zelenjava, sadje, riž, ustekleničena voda, odpadki, Coca-Cola, odpadki, riž, toplina in prijaznost Nepalcev in Nepalk, odpadki, gore, odpadki, čudovita narava, odpadki, budistični templji, odpadki, trinogi psi, pisane zastavice, odpadki … Mir, duhovnost, harmonija, ljubezen. Vse to smo imeli moč čutiti v državi, ki meji na najvišje gorovje na svetu Himalajo. In absolutno, ne bi bili mi mladinski delavci, če ne bi razumeli drugačnosti, jo občutili in tudi bili seznanjenji s pogledi mladih, ko občutimo, da so jim kršene človekove pravice. S tem smo pričeli v skupini in na treningu razbijati mite in ugotovili, da smo vsi enaki, v bistvu in v svojem bitu vsi s svojimi izzivi enaki in da le ni toliko razlik med nami, a tiste, ki pa so, pa nas delajo močnejše in trdnejše.

Slovenska ekipa

Sinonime bi lahko našli v: »mavrični odtenki«, »paleta barv«, »mešano na žaru«, »različni a po srcu enaki« … Dream team, ki je brez negativnih posledic preživel pot v Nepal in nazaj, vse PP prezentacije, trening, proste ure v naravi na soncu, na rižu in picah, v sobi 301 ob prepevanju pesmi, v dobrem in dobrem, ker slabega ni bilo. Posamezniki in posameznice, ki v Sloveniji v delu in z delom šibajo s 180 km/h, so v času treninga upočasnili svoj ritem, ga uskladili drug z drugim in stkali misli in srca v popolno ekipo. Ekipo ljubezni: »All you need is love«.

In za konec lahko zapišemo, tudi to je mladinsko delo in v Nepalu je bilo opravljeno veliko mladinsko delo, razbiti stereotipi, pravice mladih, žensk, moških so različne, od posameznika, do posameznika, od države do države, a z eno samo željo, po tem, da smo svobodni in spoštovani, do sebe in sovrstnikov. In šele, ko se vrneš in pogledaš nazaj in na slovenskih tleh opraviš evalavcijo, opaziš, da nam mednarodno mladinko delo odpira nova obzorja in postavlja nove izzive ter daje dragocene izkušnje. Ja tudi to je mladinsko delo in vsak udeleženec je odšel iz Nepala v Slovenijo s Svojo zgodbo, ki jo bo v Sloveniji nadaljeval. Ne le v Sloveniji, morda tudi širše.

Zakaj pa ne? Za naš sektor lahko zapišemo – The way is not in the sky. The way is in the heart.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa