Ob zaključku leta 2017

Ob koncu leta je na Mreži MaMa med nami že vrsto let prisotna praksa priprave in izdaje Zaključne publikacije Mreža MaMa, v kateri zberemo vse projekte, aktivnosti in dogodke, ki smo jih izpeljali v tekočem letu. Letošnjo Zaključno publikacijo, boste prejeli v začetku janurja, za zdaj pa vam v branje ponujamo Uvodno besedo, ki jo je ob zaključku leta spisala naša direktorica Maja Hostnik.

»Približuje se konec decembra in med vsemi opomniki na telefonu zagledam – priprava besedila za zaključno publikacijo Mreže MaMa 2017. Za trenutek se zavem, da je leto znova naokoli, točka pa se seveda znajde na naslednji ponedeljkovi kavi z zaposlenimi…«

Misel na pripravo uvodne besede me vedno razveseli, saj je Zaključna publikacija Mladinske mreže MaMa ob koncu leta že vrsto let prisotna med nami. Postala je redna in rutinirana praksa naše organizacije, ko se decembra ozremo nazaj in v besedi, fotografiji in videu zberemo vse projekte, aktivnosti in dogodke, ki smo jih izpeljali v tekočem letu. Mogoče je to danes že precej zastarelo orodje komuniciranja ampak še vedno zelo uporabno, ko konec leta v rokah držimo dokument, ki ga lahko delimo tako med druge kot tudi naše članice – mladinske centre, brez katerih bi bila Zaključna publikacija precej brez vsebine. Hkrati pa je tudi iz nje razvidno, da pletemo trdno mrežo, ki skupaj z mladinskimi centri odgovarja na potrebe družbe in mladih.

Priznam, da se mi ob pisanju uvodne besede včasih zazdi, da se izgubljam v že »znanih« suhoparnih tezah in se tu in tam ponavljam. Morda je krivo to, da gre leto počasi h koncu, jaz pa sem že v novih zgodbah in izzivih leta 2018 ali pa dejstvo, da smo prišli do točke, ko že dve leti plujemo in delamo na  dolgoročnih zgodbah za stabilnost nacionalne mladinske organizacije z vidnim učinkom, ki deluje izključno na projektnem financiranju. Z zaključevanjem projektov enega za drugim ter njihovega medsebojnega povezovanja in prepletanja lahko zapišem, da se učinki dolgoročnega delovanja Mladinske mreže MaMa in sodelovanja z mladinskimi centri in različnimi akterji poznajo in rezultati stopajo v ospredje.

Zato si bomo leto 2017 zapomnili po nacionalni poklicni kvalifikaciji Mladinski delavec_ka, povečanju sredstev Urada RS za mladino za mladinski sektor, dialogu med mladimi in predsednikom Evropske komisije in predsednikom Vlade RS, ki smo ga izvedli v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Prav tako nam bodo v spominu ostali dvig branosti portala mlad.si, utrjevanje povezovanj z družbo Zeos, nove teme varnosti v mladinskem delu z zavodom Vozim, podpora Zavoda RS za zaposlovanje pri ukrepih aktivne politike zaposlovanja, projekt Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in projekt za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost ali krajše MLADIM, ki nam je vzel precej ur spanca. Pomemben del uspešnega leta so bili tudi partnerski projekti Erasmus + Mladi v akciji: Boots your possibillities, ReYion in Western Balkan Window, projekti Erasmus + Mladi v akciji: Za družbene spremembe in Koalicija mladih (oba strukturirani dialog), Youth workers academy in Social inclusion in youth centers (oba strateško partnerstvo) ter Find your way to internationality. Za vse našteto in še več, ko pri naštevanju že skoraj zmanjka prostora, lahko dodam samo še zahvalo: hvala sodelavcem, našim podpornikom in seveda MLADINSKIM CENTROM.

Uvodno besedo, bi kot povzetek zapisanega zaključila z mislijo, da se »v 2017 čutita razvoj in pozitivna energija tako v družbi, kot tudi v mladinskem sektorju. Zaznati je premike, še vedno pa obstaja prostor, kjer smo lahko še boljši in močnejši. Obstajajo zgodbe in teme, ki jih je vredno razvijati in prepričana sem, da bomo v letu 2018 in tudi naprej našli dovolj energije, poguma ter moči za odpiranje novih horizontov in tem ter seveda za še več pozitivnih neumnosti, ki nas bogatijo in delajo iz dneva v dan močnejše.

Enako in vse to ter še več, želim vam, dragi bralci in bralke, odločevalci in odločevalke ter podporniki in podpornice Mladinske mreže MaMa in mladinskega sektorja.«

Hvala in Srečno 2018.

Mag. Maja Hostnik

Direktorica Mladinske mreže MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa