“Občina na obisku” v Celjskem mladinskem centru

V četrtek, 18.6.2020, smo v okviru partnerstva Europe Goes Local, ki ga vodi Nacionalna agencija MOVIT, pričeli z izvajanjem aktivnosti »Predstavitev dobrih praks – Občina na obisku«. Prvi obisk je potekal v Mestni občini Celje, kjer je Mreža MaMa, kot koordinator dogodka vodila obisk v prostorih Celjskega mladinskega centra. Celjski mladinski center je predstavnikom drugih občin predstavil dobre prakse sodelovanja med mladinskim centrom in občino.

Obiska se je udeležilo sedem občin in sicer Divača, Šentjur, Brežice, Ptuj, Slovenska Bistrica, Ribnica in Celje. V uvodu je udeležence obiska pozdravila direktorica Mreže MaMa, mag. Maja Hostnik, ki je kot moderatotka dogodka predstavila aktivnosti »Predstavitev dobrih praks – Občina na obisku«  in pozvala vse pristone, da se predstavijo ter povedo, s kakšnim namenom so se dogodku pridružili.

Program je bil razdeljen na dve predstavitvi dobrih praks in sicer Javni razpis za sofinanciranje mladinskih programov in programov za mlade v Mesni občini Celje in Priprava in izvajanje Lokalnega programa za mladino in priprava nove strategije. Prakse je predstavila mag. Katja Kolenc, vodja programov, mednarodne koordinacije in projektov Celjskega mladinskega centra in jasno obrazložila vsa vsebinska določila.  Po vsakem sklopu so udeleženci imeli možnost kakršnega koli vprašanja, ki so vodila v konstruktivno debato. Kolenčeva je razložila vse v zvezi s sodelovanjem MO Celje in Celjskim mladinskim centrom pri javnem razpisu, kakšni so kriteriji in področja razpisa, ki se vežejo na področja v strategiji, kako se lahko prioritete razlikujejo na letni ravni, kdo so lahko prijavitelji. Na eno izmed vprašanj, kako podpreti mlade z idejami za aktivnosti v lokalnem okolju, je odgovorila tudi Polona Siter Drnovšek, koordinatorka projekta Europe Goesl Local na NA MOVIT: »Evropska solidarnostna enota nudi enega izmed programov, s področjem Solidarnostni projekti, ki je namenjen prav pobudam mladim, da se lahko prijavijo kot neformalna skupina. Prijav imamo ogromno, mladih z dobrimi idejami in samoiniciativo v lokalnem okolju  je veliko.« Nekatere izmed občin je zanimal tudi proces ustvarjanja mladinskih centrov, ki pa ga je pojasnila Maja Hostnik: »Pri procesih ustvarjanja mladinskih centrov so prakse pokazale, da so pobudniki prav študentski klubi. Vsaka skupina, ki ima interes po združevanju in ustvarjanju, ji je treba prisluhniti. Pri iskanju nove stvaritve, na pomoč priskočimo tudi pri Mreži MaMa.«

Po končani predstavitvi dobrih praks  smo vse udeležence dogodka popeljali po vodenem ogledu celotnega kompleksa Celjskega mladinskega centra, ki združuje tudi Hostel in kavarno. V zadnjem, sproščenem delu, ki je bil namenjen mreženju in povezovanju občin, je o dogodku spregovorila Vesna Kržan, predstavnica občine Brežice: »Najbolj so me pritegnila opozorila pri določenih postopkih prijav, kje tičijo pasti in kako se jim lahko izogneš. Od srečanja sem odnesla veliko idej za nadaljnje delo, predvsem pa dober primer, kako se lotiti pisanja strategije

»V Celjskem mladinskem centru smo izredno veseli, da lahko gostimo takšne dogodke in z veseljem pokažemo dobro sodelovanje med Mestno občino Celje in nami. Zastavljenih je bilo veliko dobrih vprašanj, veliko dobrega dialoga in mislim, da bodo rezultati vidni kmalu. Najbolj je pomembno poiskati sinergijo v lastnem okolju za uspešno sodelovanje.« je celoten obisk povzela Katja Kolenc.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa