»Oblikuj, premikaj, sodeluj!« skupaj s prijatelji

Oblikuj, premikaj, sodeluj!” je slogan osmega Evropskega tedna mladih (ETM), ki ga s številnimi aktivnostmi in dogodki med 1. in 7. majem obeležujemo v 33 evropskih državah. Z njim mlade spodbujamo, da z aktivnim sodelovanjem v razpravah o prihodnosti (mladinske politike) EU oblikujejo svojo prihodnost, da izkoristijo priložnosti za mobilnost, ki jih ponuja program Erasmus+: Mladi v akciji, ter da sodelujejo v novoustanovljeni Evropski solidarnostni enoti, ki jim daje možnost, da izrazijo solidarnost s pomoči potrebnimi.

Vendar pa Evropski teden mladih ne predstavlja zgolj nagovarjanja mladih, enosmerne komunikacije, k prej omenjenim dejanjem, saj v tem tednu ne bomo odkrili novih dejstev o mladih, niti nam mladi ne bodo povedali nekaj, česar od njih še nismo slišali. Nasprotno, Evropski teden mladih je priložnost, da krepimo glas in vlogo mladih v družbi, in opomin vsem, da ključnih izzivov mladih v Sloveniji in Evropi ne bomo rešili zgolj z visokoletečimi obljubami in odlično napisanimi strategijami.

Pregled lokalnih dogodkov ETM 2017

Program Mladinstivala

Ko pravimo, da želimo mlade slišati, jim moramo ne samo prisluhniti, ampak njihove predloge tudi upoštevati in realizirati. Ko pravimo, da si želimo participacije mladih, jim moramo to omogočiti, tako na evropski kot tudi – in predvsem – na nacionalni in lokalnih ravneh. Ko pravimo, da sta mladinsko organiziranje in mladinsko delo pomembna za razvoj mladih, ga moramo tudi ustrezno podpreti.

Dolžnost vseh, ki delamo z in za mlade, je, da izkoristimo Evropski teden mladih za krepitev naših zavez mladim in jih dosledno uresničujemo, tudi ko ti niso v središču pozornosti. Oblikujmo politike, ki so po meri mladih, premikajmo meje v glavah in resnično sodelujmo z mladimi. Samo tako bomo dosegli spremembe, ki si jih vsi skupaj želimo, mladi pa zaslužijo.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa