Odgovori digitalnega mladinskega dela na trenutne izzive mladinskih centrov

V sredo, 25. marca 2020, je na Faceboku na pobudo finskega centra za digitalno mladinsko delo – Verke potekalo predavanje o mladinskem delu v digitalnih okoljih, ki se ga je udeležila tudi ekipa Mreže MaMa. Predavanje je odgovor na trenutno epidemijo novega koronavirusa, ki tudi mladinsko delo postavlja pred velik izziv. Kako doseči mlade v digitalnih okoljih? Kakšne aktivnosti organizirati v času, ko so vrata mladinskih centrov zaprta? Na ta, in še mnoga druga vprašanja sta v live predavanju skušala odgovoriti Michele Di Paolo (Spazio Giovani – onlus) in Juha Kiviniemi (Verke).

Zadnji tedni so zaradi širitve novega koronavirusa v naša življenja prinesli velike spremembe, zato se moramo tudi v mladinskem sektorju prilagoditi danim razmeram in iz njih potegniti najboljše. Mladinski centri in mladinski delavci imajo pri tem nadvse pomembno vlogo, saj jih mladi, ki ponekod ostajajo zaprti med štiri stene, še kako potrebujejo.

Mladinski centri in mladinski delavci imajo sedaj na voljo neskončno možnosti za skupno preživljanje časa z mladimi z uporabo različnih platform. Vse od igranja igric, skupnega ogleda filmov in tematskih delavnic.  Vse te aktivnosti lahko mladi z vnaprejšnjimi navodili izvedejo vsak pri sebi doma, mladinsko delo pa predavatelja vidita v tem, da to aktivnost nadgradimo – na primer tako, da organiziramo skupno srečanje, na katerem se z mladimi pogovorimo o vsebini filma, delavnice. Lahko pa pogovor na skupni platformi teče že med samo aktivnostjo. Na ta način premostimo fizično razdaljo in se povežemo z mladimi. Predvsem pa sta poudarjala, da je ne glede na instrument, platformo ali aplikacijo, bolj pomembno naše znanje o mladinskem delu. Mladi namreč še vedno potrebujejo osebo, na katero se lahko zanesejo, nekoga, ki mu lahko zaupajo, jih posluša, vpraša kako so. To se tudi v teh časih ni spremenilo. Zelo pomembno je, da ne glede na to, da so mladinski centri zaprti, mladim damo priložnost, da nas preko nekega kanala lahko kontaktirajo.

Pri načrtovanju mladinskega dela v digitalnih okoljih moramo biti pozorni na nekaj ključnih dejavnikov, ki se od siceršnjega mladinskega dela, ko z mladimi delamo osebno, v svojem bistvu na razlikujejo. Glede na namen aktivnosti presodimo, katero aplikacijo ali platformo bi bilo najbolj primerno uporabiti. Pri tem moramo biti pozorni tudi na starost ciljne skupine in presoditi katera platforma je primerna za določeno starost mladostnikov – internet namreč pogosto ne postavlja starostnih omejitev. »Če imate starostno omejitev v svojem mladinskem centru, jo naredite tudi tukaj. Odvisno od populacije, ki zahaja v vaš mladinski center. Predlagam, da uporabite isti fokus, kot ga uporabljate sicer. Pri nas na Finskem, mladinsko delo zaradi situacije s COVID-19 uspešno poteka preko računalnika in različnih platform, ampak strogo ločimo katera je namenjena kateri starostni skupini.« je poudaril Juha.

Digitalno mladinsko delo se v svojem namenu prav nič ne razlikuje od mladinskega dela, ki ga opravljamo v fizičnih mladinskih centrih. Zato predlagata, da vsebina aktivnosti ostane ista kot prej, le da jo v obliki mladinskih delavnic preselimo na splet. Ob tem se zavedata, da so za veliko mladinskih delavcev te reči precej strašljive in čisto nove, vendar optimistično pritrdita, da je vsak nov začetek nekoliko težak. Ker se je veliko vprašanj nanašalo na predlog o najbolj uporabni platformi sta odgovorila: »Ne moreva vam predlagati ene, saj jih je ogromno odličnih. Predlagava le lahko, da vi sami poiščete katera vam najbolj odgovarja. Raziskujete in najdite svojo, ki bo zadovoljila vaša pričakovanja in predvsem namen mladinskega dela.«

Odgovorila sta tudi na vprašanja vezana na neprimerno obnašanje (sovražni, rasizem) za ekrani in kako se spopadati s tem. Različne situacije se dogajajo in ljudje se učimo kako reagirati z različnimi online orodji, ki ostajajo enaka že znanim tehnikam mladinskega dela.

Za konec sta pri vsem tem izpostavila tudi vidik mladinskih delavcev in poudarila pomen ločevanja zasebnega in poklicnega življenja, ko delamo »digitalno«. »Vsi čutimo pritisk in težo zaradi vsakodnevnega bombardiranja novic in informacij glede virusa, saj naša družba pravzaprav ne govori več o ničemer drugem. Zato je izredno pomembno, da mladinski delavci ponudimo mladim možnost drugačnih aktivnosti in jim s tem ponudimo, da lahko razmišljajo še o kakšni drugi temi.« je v sklepni misli predavanja povzel Juha.

Posnetek predavanja najdete TUKAJ, odgovore na vprašanja, ki so jih zastavili udeleženci dogodka pa TUKAJ. Odziv mladinskih delavcev iz cele Evrope je bil neverjeten, zaradi česar organizatorji že razmišljajo o novem predavanju, ki bi mladinske delavce obogatil z novimi znanji s področja digitalnega mladinskega dela.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa