Okrepljena Evropska solidarnostna enota

Evropski parlament in Svet sta dosegla politični dogovor o predlogu Evropske komisije za lasten proračun in pravni okvir programa Evropske solidarnostne enote do leta 2020.

Solidarnost je ena od temeljnih vrednot Evropske unije, ki povezuje evropske državljane. Program Evropske solidarnostne enote predstavlja ključni del prizadevanj Evropske unije, da okrepi participacijo in vlogo mladih ter zagotovi, da postanejo aktivni državljani, ki prispevajo k izgradnji odporne in kohezivne Evrope prihodnosti.

Evropska solidarnostna enota je dokaz, da so mladi aktivni in zainteresirani za sodelovanje v različnih prostovoljskih ter solidarnostnih aktivnostih. Od uvedbe evropske solidarnostne enote decembra 2016 se je za sodelovanje registriralo preko 60 tisoč mladih, na tisoče pa jih je s prostovoljstvom, usposabljanjem ali zaposlitvijo že pomagalo ljudem in skupnostim v stiski, preko obstoječih programov, pretežno Erasmus+, v t.i. prvi fazi izvajanja Evropske solidarnostne enote.

Prihodnost Evropske solidarnostne enote

Komisija lahko po sprejetem dogovoru začne izbirati projekte v okviru Evropske solidarnostne enote. Prvi razpis za sredstva se pričakuje že letos. Po uskladitvi dogovora za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote do leta 2020, sledi glasovanje v Evropskem parlamentu in uradni sprejem besedila programa v Svetu, kar se bo predvidoma zgodilo v oktobru 2018.

V naslednjih mesecih bo Evropska komisija preko Nacionalnih agencij programa Evropske solidarnostne enote, začela postopke sprejema projektov v program Evropske solidarnostne enote. V Sloveniji bo naloge Nacionalne agencije novega programa opravljal Movit.

Na Movitu bodo v naslednjih mesecih pripravili podrobne informacije glede izvajanja programa Evropske solidarnostne enote v Sloveniji, jih objavili na spletni strani www.ese.si ter začeli z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne prijavitelje v program. Prvi prijavni rok bo že v letošnjem letu.

O Evropski solidarnostni enoti

Evropska solidarnostna enota je program Evropske unije, ki mladim omogoča prostovoljsko delo ali sodelovanje pri projektih v svoji državi ali tujini v dobro skupnosti in ljudi po vsej Evropi. V Evropsko solidarnostno enoto se lahko registrirajo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih Evropske solidarnostne enote lahko sodelujejo osebe do 30. leta starosti. Projekti v okviru evropske solidarnostne enote trajajo od dveh mesecev do enega leta ter se običajno izvajajo v državah članicah EU.

Vir: Nacionalna agencija Movit

Foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa