Parlamentarni odbor pozval vlado k ustanovitvi sveta za mladino

26.11.2014 je Odbor državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na nujni seji sprejel sklep, s katerim poziva vlado, naj do konca letošnjega leta skliče predstavnike Sveta vlade RS za mladino in vanj imenuje svoje predstavnike. Odbor je podprl tudi sklep, ki predlaga vladi, naj razširi Ekonomsko-socialni svet (ESS) s predstavniki mladih.

V največji opozicijski stranki, ki je zahtevo za nujno sejo tudi predlagala, ocenjujejo, da se nacionalni program za mladino 2013-2022 ne izvaja tako, kot bi se moral. Za mlade se vse prevečkrat reče, da so prioriteta politik, a realno stanje je, da se vse po navadi konča že pri besedah. Zahtevi za nujno sejo so priložili tudi predloge sklepov. V nekoliko prilagojeni obliki jih je odbor sprejel kot lastne sklepe. Eden od njih vlado tudi poziva, naj do 31. marca 2015 sprejme drugi izvedbeni načrt resolucije o nacionalnem programu za mladino.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Stanka Setnikar Cankar je na seji pojasnila, da je sklep o ustanovitvi sveta za mladino že v vladni obravnavi. Izrazila je pričakovanje, da bo vlada sklep sprejela že prihodnji teden, prva seja sveta pa naj bi bila še pred koncem letošnjega leta. Pokazala je tudi razumevanje za poziv, naj vlada razširi ESS s predstavniki mladih. Po njenih besedah v zadnjem času največ pozornosti namenjajo pripravi operativnih planov, pri čemer v vse programe, ki to omogočajo, tudi vključijo vidik oziroma problematiko mladih.

Na seji odbora so sodelovali tudi predstavniki mladinskih organizacij (Mladinskega sveta Slovenije, Študentske in Dijaške organizacije Slovenije) in podmladkov parlamentarnih strank. Iz njihovih vrst je bilo slišati enotno pričakovanje, da se mora vlada čim prej lotiti aktivnega izvajanja resolucije o nacionalnem programu za mladino. Na seji odbora je bila dana tudi pobuda za ustanovitev pododbora DZ za mladino, ki je naletela na podporo.

Nasploh je na odboru prevladalo stališče, da problematika mladih “ni ne leva ne desna tema”, pač pa se je treba čim prej skupno lotiti njenega reševanja. Tudi direktor Urada RS za mladino, mag. Peter Debeljak, se je strinjal, da je izvajanje resolucije premalo učinkovito ter ocenjuje, da je položaj mladih v Sloveniji žal nezavidljiv.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa