PASLET tokrat v Sloveniji

V okviru projekta PASLET – Participation in action, sharing, learning and evolving together je potekal še zadnji študijski obisk, tokrat v Sloveniji. Naši partnerji DEMO Finland, DEMO Nepal in Odhikar Bangladešso tokrat prišli k nam in spoznali dobre prakse iz Slovenije. Namen projekta je spodbujanje medkulturnega učenja, prenos dobrih praks, mreženje, prenos dobrih praks mladinskih politik, spodbujanje aktivne participacije med mladimi in ustvarjanje mednarodnega sodelovanja.

V pričakovanju finskih udeležencev smo skupino iz Nepala in Bangladeša najprej odpeljali na ogled slovenske obale, saj je Nepal celinska država in morja ne vidijo pogosto. Uraden program študijskega obiska se je začel v sredo, v MC Hiša Mladih, najprej z medsebojnim spoznavanjem udeležencev, delom s katerim se ukvarjamo in seveda organizacije iz katerih prihajamo. Program študijskega obiska je bil v nadaljevanju predstavljen na interaktiven način.

V nadaljevanju je vodja Mladinskega centra in hotela Ajdovščina Matej Likar predstavil najprej kapacitete Hiše mladih, zgodovino nastajanja in pot do točke, na kateri je mladinski center danes. Spregovorili smo tudi o programu, kako nastaja, posamezne ranljive skupine obiskovalcev mladinskega centra, kadrovsko strukturo in financiranje vseh zaposlenih in enot.

Popoldanskem delu so z zanimanjem prisluhnili Tadeju Beočaninu, ki je predstavil Mladinski svet Ajdovščina, certifikat Mladim prijazna občina in novo revijo za Mlade Replika. Predstavitev je bila zelo dobro zasnovana in podajala izčrpne informacije, vendar tudi to ni zaustavilo vala vprašanj s strani udeležencev, Nepal je naprečpravkar v postopku pisanja ustave in oblikovanja strukture mladinskih svetov, zato so bile pridobljene informacije vsekakor izčrpne in ob pravem času na pravem mestu. Sledila je kratka predstavitev Strukturiranega dialoga in skupinska evalvacija.

Večerja je sledila v restavraciji Dama, ki je znana po svoji socialni noti. Sprejel nas je lastnik Matevž Slokar, ki je tudi sam predstavil zgodovino nastajanja podjetja, namen in načrtovane perspektivne kolaboracije.

Četrtek se je začel s potjo proti Novi Gorici, kjer nas je sprejela Lara Brun, direktorica Mladinskega centra Nova Gorica, ki je predstavila prostore, programe in različna sodelovanja centra. Pot se je nadaljevala v center Nove Gorice, natančneje v e-Hišo eksperimetov, kjer sta nas sprejeli e-Hišnici Andreja Malus in Lea Kosmač, slednja nas je tudi popeljala skozi vse zanimivosti, ki jih ponuja e-Hiša.

Naša naslednja postaja je bila Ljubljana. Ničnismo počivali, saj smo se takoj po prihodu odpravili na srečanje s predstavnico Mirovnega inštituta dr. Nežo Kogovšek Šalamun. Sprejela nas je v hostlu Celica in nam skozi pogovor orisala situacijo »izbrisanih«.

Udeleženci so se tako srečali s prvimi kršitvami človekovih pravic v zgodovini samostojne Slovenije in hkrati dobili bolj podroben vpogled v izzive, s katerimi se srečuje naše prebivalstvo. Pogovor je predstavljal dober uvod za naslednji obisk–Varuh človekovih pravic, kjer so udeleženci spoznali še nekaj večprimerov kršitev, ki se v zadnjih letih pojavljajo v republiki Sloveniji. Ugotovili smo, da se naša situacija težko primerja s tisto v Bangladešu in Nepalu, saj gre v naši državi predvsem za blažje kršitve, kot so neprimerno postavljena ležišča za zapornike, izzivi na delovnih mestih, medtem ko se v Bangladešu srečujejo z izvensodnimi poboji, mučenjem in nekaznovanjem zločincev.

Sledilo je prosto popoldne v Ljubljani, nekateri so se odločili za nakupovanje spominkov, drugi so si želeli ogledati bolj alternativni del mesta, tretji pa so se odpravili na ljubljanski grad. Ogled mesta je udeležencem poglobil vtise o vsakdanu Slovencev, spoznali so zgodovino in utrip življenja.

Večer smo zaključili v restavraciji Druga Violina, kjer so udeleženci spoznali še en vidik socialnega podjetništva, na večerji pa sta se nam pridružila tudi Tea Jarc (predsednica mladinskega sveta Slovenije) in Luka Mesec (kandidat za EU poslanca). Udeleženci so imeli možnost neformalnega pogovora z obema akterjema in se na sproščen način seznaniti z mladinsko politiko in politiko nasploh.

V petek je bil čas za bolj formalni del študijskega obiska, obiskali smo namreč Državni zbor. Tam nas je pričakal kandidat za EU poslanca Marko Pavlišič–s katerim smo se razgovorili o njegovi motivaciji za kandidaturo na volitvah v EU parlament, o programu njegove stranke, o njegovem videnju situacije sodobnega slovenskega državljana. Udeleženci so izpostavili, da je bil obisk zelo koristen, saj so izkusili realnost slovenske politike.

Obisku je sledil tudi ogled Državnega zbora, ki pa se je kar hitro zaključil, saj smo se odpravili na Urad RS za mladino, kjer sta nas pričakala Andraž Zgonc in Barbara Zupan. Predstavila sta nam trende in širšo sliko mladinskega sektorja, ki je nastala kot plod raziskav med mladimi in njim namenjenimi akterji. Predstavila sta nam delovanje Urada ter Nacionalnega programa za mladino, ki se bo izvrševal do leta 2020. Informacije so predstavljale novost za večji del udeležencev, tako da so bili po obisku opremljeni z veliko novega znanja.

Po kosilu nam je na Fakulteti za družbene vede doc.dr. Tomaž Deželan na zelo zanimiv način predstavil zgodovino in strukturo slovenskega političnega sistema, dotaknili smo se tudi pomembnosti članstva Slovenije v EU in zvezi NATO, kar je ponovno sprožilo val vprašanj s strani naših udeležencev.

Udeleženci so bili navdušeni nad celotnim delom študijskega obiska v Ljubljani in z veseljem so se vkrcali na vlak, ki nas je nato popeljal proti novim izzivom in novim znanjem, proti Mariboru.

Na sprehodu skozi mesto smo izvedeli nekaj o zgodovini mesta, sledili pa tudi dogajanjem na trgu, kjer so glasbeniki igrali na instrumente ter vabili ljudi k poslušanju. Tako smo se po večerji odločili, da se razdelimo na dve skupini, eno, ki odhaja v hostel in drugo, ki bo raziskovala center mesta, kjer se je odvijal 1. Festival Mladi Maribor.

Naše prvo srečanje v Mariboru je bilo v spodnjem nadstropju stavbe Mladinskega hotela Maribor, srečali som se z organizaijo InfoPeka. Tukaj nas je pričakala Urška Breznik, predstavnica Zavoda za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor.

Naše goste je peljala skozi zgodovino avtonomne cone Pekarna, predstavila probleme takratne družbe ter jih tako popeljala do današnjih dni. Predstavila je nastanek in strukturo Zavoda Pekarna in na katerih področjih delujejo. Tako smo zvedeli veliko o načinu delovanja in organiziranja civilnodružbenih iniciativ, kako vplivajo na dogajanje v družbi. Predstavila je primere dobrih praks, predvsem projekt »skupni mestni proračun«, ki odgovorno vpleta civilno družbo k soodločanju in soupravljanju projektov v mestu. Udeleženci so bili vidno navdušeni nad vsebinami, ki jih je podala.

Po obisku v Mariboru okrog smo se odpravili proti rudarskemu mestu- Velenju. Naša prva postaja je bil Muzej premogovništva Slovenije. Za naše goste iz Nepala, Bangladeša in Finske je bila to prva izkušnja obiska rudnika. Približali so namživljenje rudarjev nekočin danes in naši tujci so bili vsekakor navdušeni nad to znamenitostjo Rdečega mesta.

Po namestitvi v Mladinskem hostlu Velenje, smo se odpravili na sprehod skozi Velenje, obiskali Velenjski grad in si ogledali še nekatere druge posebnosti Velenja.

V nedeljo zjutraj, na dan evropskih volitev so naši gostje odšli na velenjska volišča, da si pobliže pogledajo kako sama stvar poteka. Opazovanje volitev je bila za njih zanimiva izkušnja, presenečeni pa so bili nad slabo volilno udeležbo.

Potem smo imeli delavnice na temo volitev in volilnih sistemov. Torej, drug drugemu smo prikazali kako potekajo volitve pri nas, na Finskem, Bangladešu ter Nepalu. Sledila je kratka predstavitev delovanja Evropske Unije, ker so si udeleženci zaželeli spoznati, kako ustroj te supranacionalne tvorbe pravzaprav deluje.

Na okrogli mizi, ki je sledila, so se nam pridružili Helena Knez, predstavnica projektne pisarne za evropske razpise na Mestni občini Velenje, Barbara Kelher, predsednica Mladinskega sveta Velenje in direktor velenjskega mladinskega centra Marko Pritržnik. Predstavili so nam okvire delovanja in sodelovanja mladih, mladinskega sektorja in občine.

Za tem nas je Barbara popeljala na obisk mladinske infrastrukture v Velenju, videli smo eMCe plac, Pekarno – prostor za ustvarjanje mladih, ogledali pa smo si tudi na novo odprto Hišo bendov.

Sledila je zaključna evalvacija z našimi gosti, kjer smo izpostavili najpomembnejše dogodke, ki so se zgodili čez teden in si obljubili, da bomo sodelovanje še nadaljevali. Na ponedeljkovo jutro je prišel čas slovesa. Strinjali smo se, da smo se zopet mnogo naučili, tujci o Sloveniji, mi o njihovih državah in sistemih, skupaj smo preživeli super teden v medkulturnem dialogu, ki ga bomo vsi seveda širili tudi naprej.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa