EUYOU: Pogovor z EU poslanci

Na Mreži MaMa smo prejšnji četrtek in petek v okviru projekta EUYOU organizirali pogovor s poslanci Evropskega parlamenta. Za Erasmus+ študente ter prostovoljce Evrospke solidarnostne enote smo v prvem delu delavnice, skupaj z Inštitutom za politični menedžment pripravili poučno predavanje o pravicah EU mobilnih državljanih ter strukturi Evropske unije.

V drugem delu je sledila delavnica priprave predlogov in vprašanj za Evropske poslance ter pogovor s poslanci. Na vprašanja in predloge so nam pomagali odgovarjati poslanci v Evropskem parlamentu, Irena JovevaFranc Bogovič in dr. Milan Brglez.

Vsi trije evropski poslanci so se strinjali, da so evropski programi mobilnosti dobri in uspešni, čeprav so v razvitejših državah manj prepoznani kot pri nas. “Evropski parlament je pri pogajanjih za nov proračun EU vztrajal, da se ohrani te uspešne programe, ključne pa so tudi civilnodružbene organizacije, ki v državah članicah izvajajo te programe in projekte, ki imajo neposreden stik z mladimi ter skrbijo za dobro vidnost programov in informiranost mladine.” je uvodoma povedal evropski poslanec dr. Brglez (S&D).

Prav tako so pritrdili, da prihodnost programov EU-mobilnosti naj ne bi bila ogrožena, prav tako ne prosto gibanje znotraj meja EU. “Svoboda gibanja je temeljna pravica v EU, ki jo je izzvala najprej migrantska kriza, nato pa še pandemija covida-19. Pričakuje se, da bo v doglednem času ponovno omogočeno prosto prehajanje med državami, kot smo ga bili vajeni, veliko pa je odvisno od cepiva, čeprav cepljenje najverjetneje ne bo pogoj za prehajanje mej.” je povedal evropski poslanec Bogovič (EPP), s čimer so se strinjali tudi ostali. Dr. Brglez je še dodal, da bo pravična distribucija cepiva med državami članicami velik test legitimnosti EU v naslednjem letu.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa