Praznujmo mladost ob mednarodnem dnevu mladih!

Približuje se praznovanje Mednarodnega dne mladih, obeležili ga bomo 12. avgusta, letos že 19. leto zapored. Letošnji dan mladih poteka pod geslom »Preoblikovanje izobraževanja« in želi le to narediti bolj vključujoče in dostopno za vse mlade. Združeni narodi, ki so 12. avgust leta 1999 razglasili za mednarodni dan mladih, želijo letošnje leto spodbujati vse države članice OZN, naj se osredotočajo na 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki med drugim zasledujejo tudi spodbujanje možnosti vseživljenjskega učenja za vsakogar, dostojno delo za vse ter odgovornost do podnebnih sprememb. Geslo letošnjega Mednarodnega dneva mladih temelji v 4. cilju Agende 2030, ki spodbuja »vključujoče in enakopravno kvalitetno izobrazbo s promocijo vseživljenjskega učenja za vse«

Na Mreži MaMa, ki je mreža 50 mladinskih centrov, Mednarodni dan mladih vidimo kot dobro priložnost za promocijo mladinskega dela, mladinskih organizacij, organizacij za mlade in vsega, kar je povezano z mladimi. Kot mrežna organizacija, ki se ukvarja tudi z neformalnim izobraževanjem, pozdravljamo letošnjo temo, saj tudi sami vseskozi poudarjamo, da je potrebno vsa izobraževanja nadgrajevati ter jih narediti enako dostopna za vse.  Formalno in neformalno izobraževanje ter  priložnostno učenje vidimo kot komplementarno tvorbo, ki se med seboj zelo dobro prepletajo, zato menimo, da bi bilo potrebno neformalno in priložnostno učenje pri mladih še dodatno spodbujati in povezovati s formalnim v okviru formalnih izobraževalnih inštitucij, saj le to vidimo kot njegovo dopolnjevanje.

mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa, ob prihajajajočem dnevu sporoča: »Mednarodni dan mladih je dan, ki je namenjen mladim in vsem tistim, ki jih mladina neposredno zadeva, da ob tem dnevu opozorijo nase. Mreža MaMa skupaj z mladinskimi centri mladim zagotavlja varne prostore za izražanje mnenj, aktivno udejstvovanje v družbi in aktivno participacijo ter s tem pridobivanje neformalnih izkušenj. Kot vsako leto doslej podpiramo mednarodni dan mladih in tema letošnjega dne je na mestu, saj se v družbi vse bolj pojavljajo potrebe po preoblikovanju izobraževanja in povezovanje formalnega in neformalnega izobraževanja. Dejstvo je, da se družba in mladina spreminjata hitreje kot kadarkoli doslej in zato so potrebne spremembe po preoblikovanju izobraževanja. Odgovore na to morajo poiskati tisti, ki o tem odločajo, mladi in mi, ki se ukvarjamo z mladimi, pa vam dajemo signale in opozarjamo na potrebe družbe in smo v tem procesu vaš neprecenljiv sogovornik, ki vam lahko s predlogi in rešitvami tudi pomagamo, da skupaj preoblikujemo družbo.«

Zakaj Mednarodni dan mladih?

12. avgust je posvečen mladim, leta 1999 ga je namreč generalna skupščina OZN razglasila za Mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, na katerega lahko opozorijo na svoj položaj, vlogo, pravice in dolžnosti ter spomnijo na težave, s katerimi se soočajo v obdobju prehoda iz otroštva v odraslost. Osrednja tema letošnjega dne poteka pod geslom »Preoblikovanje izobraževanja« in želi le to narediti bolj vključujoče in dostopno za vse mlade.

Namen in glavni cilj Mednarodnega dneva je postaviti mladinsko problematiki v ospredje in z njo seznaniti širšo mednarodno skupnost. Mlade je potrebno prepoznati kot enakovredne partnerje pri ustvarjanju družbenega napredka in prepoznati njihove neizkoriščene potenciale. Mladi so priložnost in imajo moč, s katero lahko pripomorejo k družbenim spremembam. Sodelovanje z mladimi na globalnem nivoju tako prinaša večjo kvaliteto bivanja in nova znanja, ki so potrebne v današnjem globaliziranem svetu. Dostop do političnega udejstvovanja in odločanja in ekonomska neodvisnost, sta tista dva aspekta, ki lahko ključno dvigneta položaj mladih v družbi.

Pridružite se Mednarodnemu dnevu mladih tudi vi! Svoje misli, fotografije, predloge lahko delite tudi na socialnih omrežjih s ključnikom #‎YouthDay.

 

Nekaj podatkov iz življenja mladih v Sloveniji:

  • v začetku 2019  je Slovenija štela 309.000 mladih prebivalcev,
  • 161.000 mladih je bilo delovno aktivnih,
  • mladi vse manj pogosto uživajo alkohol in redkeje kadijo.

Več zanimivih dejstev pa najdete v prispevku na portalu mlad.si. Vabljeni k branju!

 

Ekipa Mreže MaMa vsem mladim in mladinskim centrom želi uspešen dan in ne pozabite: naj bo vsak dan vaš Mednarodni dan mladih!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa