Predstavitev članic: Mladi Zmaji

V petek 15. 9. 2023 je Mreža MaMa praznovala 18. obletnico delovanja. Ker so naše članice – mladinski centri ključni element Mreže MaMa smo se v ekipi odločili, da vam do novega leta in še naprej, predstavimo vseh 55 članic naše mreže.

Včeraj smo se udeležili otvoritve novega četrtnega centra Golovec Mladih zmajev, zato predstavitev začenjamo z kar z Mladimi zmaji.

Mladi zmaji, ki so članica Mreže MaMa vse od leta 2014 imajo v Ljubljani sedem mladinskih centrov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Mladi zmaji Golovec, najnovejši izmed zmajevskih centrov, se nahaja v novi stavbi četrtnega centra Golovec in ponuja svetle in zračne prostore, za piko na i pa je tu sončna in prostorna terasa, primerna za druženje, ukvarjanje z rastlinami ali umirjeno vadbo. Mladi zmaji Golovec mladim iz Štepanjskega naselja ponujajo sproščeno preživljanje prostega časa ob (medkulturnem in medgeneracijskem) druženju, udejstvovanju na področju filmske umetnosti, pogovorih, družabnih igrah, šahu, namiznem nogometu, ustvarjalnih delavnicah, pripravi zdrave hrane, in drugih aktivnostih za razvoj kompetenc na področju celostnega zdravja.

Skupnostni center Borc, ustanovljen leta 2021 je skupnostni center v Kašlju, nastal iz odsluženega mestnega avtobusa. Danes prostor za iskanje inovativnih odgovorov na izzive časa in prostora. Ime Borc so mu izbrali skupaj s prebivalci v soseski, kjer Borc domuje, na Cesti španskih borcev. Preden je postal Borc, je bil avtobus št. 401, en izmed 17 odsluženih avtobusov, čakajočih na odpis. Širša vizija Borca je uporabiti kreativni potencial mladih in ga usmeriti v ustvarjanje gibanja oz. skupnosti, ki s svojim obstojem, delovanjem in vrednotami (transparentnost, solidarnost, zaupanje, bratstvo/sestrstvo, odgovornost) daje prostor za soustvarjanje, sooodločanje in soupravljanje družbene realnosti.

Mobilni mladinski center Ljuba in Drago, ustanovljen leta 2020 je nastal iz odsluženega mestnega avtobusa. Je kot dnevna soba na kolesih, ki se potika po vseh kotičkih Ljubljane, kjer primanjkujejo infrastruktura in programi za mlade. Ljuba & Drago je mobilni mladinski center, ki dostavlja druženje, povsod, kjer se pojavi.

Mladi zmaji Črnuče, ustanovljeni leta 2010 so poznani kot pisana klet, kjer lahko mladi sproščeno preživljajo prosti čas. Preizkusijo se lahko v namiznem nogometu, mini košarki, strateških družabnih igrah, naredijo domačo nalogo, zapojejo na karaokah, si ogledajo dober film ali pa z lastno pobudo sooblikujejo aktivnosti in tako drugim predstavijo svoja zanimanja in interese. So odprt prostor, ki prisluhne glasbeni, gledališki, plesni in ostalim performativnim oblikam umetnosti ter likovnem izražanju. V sklopu programa Basement nudijo mentorstvo, prostore, produkcijski studio in drugo tehnično opremo za uresničevanje idej, s katerimi mladi soustvarjajo utrip mladinskega centra. V dvorani in studiu ustvarja tudi njihov internetni medij Radio Eter.

Mladi zmaji Zalog, ustanovljen leta 2009, imenovan tudi ‘Čamac’, z aktivnostmi in opremo v mladinskem centru mladim ponuja raznolike možnosti aktivnega preživljanja prostega časa in rekreacije. Preko mladinskih pobud, projektov v lokalni skupnosti, med katerimi najbolj izstopa vsakoletni nogometni turnir Plata, in vadbe v lastni fitnes sobi, v ospredje postavljajo šport.

Mladi zmaji Šiška, ustanovljeni leta 2008 so urban prostor, kjer domujejo glasba, film, umetnost in šport. So prostor sobivanja in soustvarjanja. Prihajajo iz različnih okolij, z različnimi izkušnjami in z različnimi znanji in strastmi. Tako jim uspeva soustvarjanje prostora, ki je vključujoč in zanimiv za široko in odprtih glav polno skupnost. Skupaj načrtujejo in izvajajo projekte, se učijo in zabavamo. Stremijo k temu, da so sprejemajoča in sočutna skupnost aktivnih obiskovalcev, ki mladim nudi priložnosti za uresničevanje idej.

Mladi zmaji Bežigrad, prvi izmed centrov Mladih zmajev, ustanovljen leta 2007 deluje kot dnevna soba za mlade, sredi naselja BS3. Mladi pridejo k njim poklepetati, ustvarjati, igrati družabne igre, kuhati, športati in razvijati nove ideje. V mladinskem centru Mladi zmaji Bežigrad mlade spodbujajo k sooblikovanju skupnosti centra, ki deluje po načelu »mladi za mlade« in izhaja iz njihovih potreb. Podpirajo medsebojno pomoč pri uresničevanju njihovih idej, prenos znanja mladih na mlade in vključujejo vse, ki želijo sodelovati pri razvoju kreativnega potenciala posameznika in skupnosti. Solidarnost živijo tudi preko nagovarjanja tematik, ki se dotikajo duševnega zdravja mladih in individualnega spremljanja mladih.

Več informacij o Mladih zmajih najdete na njihovi spletni strani, Facebook in Instagram profilu.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa