Pridobivanje kompetenc na Mreži MaMa

Na Mreži MaMa smo priložnost za opravljanje počitniškega dela omogočili 18-letnemu Timoteju iz Velenja. Ker se na Mreži MaMa zavedamo, da neformalne izkušnje, ki jih mladi pridobijo izven šole ne izkazujejo le znanja, temveč so pomembna dodana vrednost, ki lahko mlade ločijo od drugih in na trgu dela predstavljajo pomembno dodano vrednost, smo za Timoteja pripravili načrt dela, v katerem smo ga podrobneje seznanili s področjem delovanja Mreže MaMa, osnovami mladinskega dela, pridobivanjem kompetenc, aktualnimi projekti, ki jih na Mreži MaMa vodimo in aktivnim državljanstvom. Kaj je usposabljanje prineslo Timoteju in kako se je počutil v našem delovnem timu, pa si lahko preberete v poročilu, ki ga je zapisal za nas. Timoteju želimo uspešen vstop v študijska leta in upamo, da se srečamo še na kakšnem usposabljanju.

Moje ime je Timotej Šehić, star sem 18 let in prihajam iz Velenja. Po uspešno zaključenem četrtem letniku gimnazije Velenje, sem se odločil, da počitnice pred vstopom na fakulteto, izkoristim tudi za dodatno znanje. Letos sem tako namesto standardnega počitniškega dela opravljal usposabljanje na Zavodu Mladinska mreža MaMa. Pred pričetkom, me je direktorica Maja Hostnik seznanila z delom na Mreži MaMa in mi  predstavila načrt dela, kaj bom počel v okviru usposabljanja. Ker sem vsako poletje do sedaj opravljal počitniško delo v skladišču ali servisu, je bilo delo na Mreži MaMa nova in zanimiva izkušnja, ob kateri sem se poleg pridobivanja praktičnega znanja, tudi zabaval.

Preden je uradno nastopil moj prvi dan, sem se pozanimal o dejavnostih in projektih, ki jih vodi Mreža MaMa, da bi lažje razumel delovanje in poslanstvo organizacije.

Timotej Šehić na usposabljanju na Mreži MaMa.

NAMEN USPOSABLJANJA:

– Poznavanje sistema delovanja Mreže MaMa

– Poznavanje osnov mladinskega dela

– Pridobitev kompetenc mladinskega delavca

– Spoznavanje projekta MLADIM

– Spoznavanje z aktivnim državljanstvom

Prvi dan se je pričel z jutranjim uvodnim sestankom, kjer so mi podrobno razložili kaj bom počel in katere kompetence lahko pridobim preko vključenosti v usposabljanje. Za lažjo organiziranje delovnega načrta sem prejel časovnico, ki je bolj ali manj začrtala naslednja dva tedna mojega dela na Mreži MaMa. Energija in sodelovanje »sodelavcev« sta ustvarila prijazno delovno okolje, v katerega sem vse od prvega, pa do zadnjega dne rad prihajal. Sledilo je podrobnejše spoznavanje dokumentov Mreže MaMa, aktualnih projektov ter portala mlad.si. Veliko sem se naučil o delu z mladinskimi centri, o organizacijah, ki z njimi sodelujejo, ter o različnih dejavnosti, s katerimi pomagajo mladim do lažje zaposljivosti in pridobivanja kompetenc. Velik poudarek je bil na spoznavanju zanimivega in aktualnega projekta, ki ga vodi Mreža MaMa – projekta Mladim, ki je tudi del Jamstva za mlade.  Čeprav se pred delom na Mreži MaMa še nisem srečal z ukrepi Jamstva za mlade, sem mnenja, da bi z ukrepi morali biti seznanjeni vsi mladi, saj nam ti ponujajo veliko možnosti za lažji vstop na trg dela. V okviru sheme Jamstva za mlade, sem se podrobneje seznanil tudi s projektom Junaki zaposlovanja in ugotovil, koliko različnih možnosti mladinski sektor v Sloveniji ponuja mladim.

V naslednjih dneh sva z Urbanom ustvarjala promocijski video. Napisal sem scenarij, nato pa smo s sodelavci video še posneli. Najbolj zabaven del priprave videa je bilo seveda snemanje, ki je prineslo kar nekaj smeha in zabave. Video sem v naslednjih dneh še sestavil in dokončno uredil. Ker se do sedaj se še nisem veliko ukvarjal z urejanjem filmov sem vesel, da sem imel na Mreži MaMa priložnost za nadgraditev znanja. Teden sem zaključil s spoznavanjem urejanja portala mlad.si in sodelavki Sari pomagal pri pripravi vprašanj za intervju znanega slovenskega raperja Mriga, ter z zbiranjem aktualnih člankov za portal mlad.si.

Nov teden sem pričel s pisanjem članka za spletno stran Mreža MaMa in pomagal pri različnih dejavnostih, kot so skeniranje dokumentov, urejanje Excel tabel, urejanje različnih dokumentov in iskanje objav za projekt Mladim. Spoznal sem se tudi z krožnim gospodarstvom, o katerem sem zbiral podatke in dokumente.

Kljub temu, da je bilo urejanje in zbiranje dokumentov sicer malo dolgočasno delo, sem se ob njem naučil veliko novih stvari, predvsem v okviru dejavnosti mladinskih centrov in različnih sistemih krožnega gospodarstva. Čas mi je najhitreje minil pri ustvarjanju promocijskega videa, ob katerem sem se res zabaval. Zelo sem bil presenečen nad količino dejavnosti in dogodkov, ki jih Mreža MaMa in mladinski centri organizirajo ter nad dejstvom, kako pomemben je mladinski sektor in za mlade.

Poznavanje nove strukture tako na področju mladine, kot nevladnega sektorja so mi prinesle veliko novih informacij, kje vse lahko v prihodnje pridobim nove izkušnje. Vsekakor pa je za bodočega študenta neprecenljiva izkušnja tudi poznavanja projektov programa Erasmus + Mladi v akciji, ki za mlade poleg kompetenc predstavljajo tudi pomembne reference za nadaljnji osebnostni in karierni razvoj.

“Vesel sem, da sem dobil izkušnjo dela v tako pomembni organizaciji v mladinskem sektorju in novo izkušnjo, ki mi bo v življenju še gotovo prišla prav. Na začetku študijskega leta se vrnem v Ljubljano in takrat bom gotovo še kdaj obiskal Mrežo MaMa in svoje sodelavce.”

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa