PRILOŽNOSTI ZA MLADE – ODZIVI MLADIH, VKLJUČENIH V PROJEKT PRIPRAVNIKI SE NADALJUJEJO…

Zavod Mladinska mreža MaMa je skupaj z mladimi zasnoval projekt Pripravniki, katerega cilj je, da si mladi pridobijo konkretne veščine, širijo svojo socialno mrežo in si ustvarjajo pot do trga dela, ter tako teorijo pridobljenega znanja združijo s prakso. V okviru zastavljenega sta enomesečno volontersko pripravništvo, uspešno zaključila dva mlada – Monika Koležnik in Tilen Slapnik.

Monika Koležnik je svojo izkušnjo že opisala v obliki poročila, ki si ga lahko ogledate na spletni strani Mreže MaMa.

Tilen Slapnik pa je enomesečno pripravništvo opravljal pri podjetju KOOPERATIVE KONJICE Z.B.O., SO.P., (Trgovinica z moje dežele). Preberite si poročilo, v katerem Tilen razkriva izkušnje, ki si jih je v podjetju pridobil kot prostovoljec in kot volonterski pripravnik.

»Že od nekdaj smo ljudje navajeni uživati zdravo in domačo hrano. Ta je v današnjih časih vedno bolj cenjena in redka. Zato sem razmišljal in se odločil, da se tudi sam pozanimam in vključim v proizvodnjo ter širjenje znanja o njej. Tako smo se znotraj Kooperative Konjice odločili za prvi korak: odprtje trgovinice Z moje dežele, ki potrošnikom ponuja lokalno pridelano hrano po veleprodajnih cenah lokalnih slovenskih kmetov. Kmalu smo ugotovili, da ponudba ne zadošča glede na povpraševanje. Zato sem kakor prostovoljec pripomogel pri iskanju distributerjev, oglaševanju ter, najpomembnejše, podal pobudo za samostojno pridelovanje hrane in zelenjave znotraj trgovine. Zaradi racionalizacije stroškov smo se odločili, da zemljo vzamemo v najem. Na našo srečo so v Slov. Konjicah samevali zeliščni vrtovi nekdanjega dvorca Trebnik.

Kooperativa Konjice je leta 2014 pridobila dokumentacijo in pooblastila o upravljanju zemljišča na nekdanjem dvorcu Trebnik. Pod mojim mentorstvom je bila organizirana prva prostovoljna akcija, na kateri smo se lotili različnih opravil, in sicer: obrezovanje grmovnic, čiščenje gred, obrezovanje cipres, priprava gredic, košnja, priprava na sajenje, kasneje pa tudi odvoz materiala. Nekaj dni za tem smo z manjšo ekipo posejali oves in deteljo, v roku dveh let pa pričakujemo tudi ustrezen certifikat. Že po nekaj dneh zalivanja se je k rjavi primešala zelena barva in nagradila naš trud. Oblikovali in okopali smo gredice, jih zalili ter pognojili. Naslednji večji projekt je bilo vsekakor sajenje, kjer smo v roku enega dne posadili več kot 500 sadik sivke, timijana, ameriškega slamnika, bazilike, žajblja, mete…

Delo prostovoljca mi nikdar ni bilo tuje, z veseljem pomagam v lokalnem okolju. Žal so to projekti za katere ni posluha in je na razpolago malo sredstev. Vesel pa sem, da se zadeve počasi spreminjajo in dobivajo podporo tudi s strani raznih organizacij in drugih lokalnih okolij. Sam sem se naučil mnogo o upravljanju, vodenju, oglaševanju, trženju in finančnih temeljih dobrega poslovanja. V zahvali bi omenil tudi profesionalno mentorstvo s strani mreže Mama, ki je poskrbelo za mnogo koristnih informacij ter moje prve delovne izkušnje.«

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa