Informacije v zvezi s koronavirusom COVID – 19

V Sloveniji smo pred nekaj dnevi zabeležili prve primere koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19). Glede na to, da so aktivnosti v okviru mladinskih projektov in mladinskega sektorja pogosto povezane z mednarodnimi mobilnostmi, v nadaljevanju objavljamo nekaj ključnih informacij glede preventivnega ravnanja in kako ravnati v primeru, da sumite na okužbo.

V nastali situaciji je zaradi povečanega širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19), tudi Nacionalna agencija programa Erasmus+ za področje mladina ter programa Evropska solidarnostna enota – Movit objavila splošna priporočila, ki se nanašajo na razvijajočo se situacijo. Najdete jih tukaj. Na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so na razpolago ažurne  informacije v zvezi s trenutnim stanjem v RS ter z jasnimi in strokovnimi navodili za ravnanje, preventivno  in tudi v primeru pojava okužbe.

Kaj je COVID-19?

COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča nov koronavirus SARS-CoV-2. Prenaša se predvsem s pomočjo kapljic, ki nastanejo, ko okuženi govori, kašlja ali kiha. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Pri približno 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo okoli 20 odstotkov obolelih, je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Z novim koronavirusom se lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi.  Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preizkušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali virus herpesa, ne učinkujejo na koronaviruse. Cepivo še ne obstaja.

Preventivno delovanje

Strokovnjaki opozarjajo, da je najosnovnejši ukrep higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, in odmik od drugih, če zbolimo.

Ne hodite k zdravniku, pokličite ga po telefonu

Potniki, ki ste se vrnili z območij, kjer je razširjen novi koronavirus, in po vrnitvi kažete simptome, ostanite doma in se izogibajte stika z drugimi ljudmi. Pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in mu povejte za svoje težave. Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni ministrski resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti:

Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije

 • Nacionalni inštitut za javno zdravje: Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.
 • Ministrstvo za zunanje zadeve: Na telefonskih številkah 01 478 6772 in 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.
 • UKC Ljubljana: Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.
 • UKC Maribor: Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.
 • Splošna bolnišnica Celje: Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.
 • Splošna bolnišnica Jesenica: Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih desetih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.
 • Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica: Telefonska številka za nasvet je 05 330 1117.
 • Zdravstveni dom Nova Gorica: Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke. Med konci tedna je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.
 • Zdravstveni dom Izola: Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.
 • Zdravstveni dom Slovenj Gradec: Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.
 • Zdravstveni dom Velenje: Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport : Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov mizs@gov.si.

Ostale uporabne povezave:

Vir: NIJZ, Urad vlade za komuniciranje, Gov.si, Movit

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa