Proti sovražnemu govoru s priročnikom Zmoremo!

Na Uradu RS za mladino so izdali v slovenščino preveden priročnik z naslovom Zmoremo!: Ukrepanje proti sovražnemu govoru skozi nasprotne in alternativne naracije, ki jo je v originalni verziji izdal Svet Evrope v okviru kampanje Proti sovražnemu govoru (No Hate Speech). Priročnik je izšel v tiskani in elektronski verziji, objavljeni na portalu www.mlad.si.

Priročnik vsem, ki ste v stiku in delate z mladimi, nudi smernice za spoprijemanje s sovražnim govorom ter njegovo odpravljanje in nadomeščanje. Posebej se osredotoča na mlade in spletna okolja ter na prepoznavanje naracij sovražnega govora. V njem je moč najti številne preizkušene in preverjene načine, kako predlagati močne alternativne možnosti  ter sklop spletnih in nespletnih komunikacijskih in izobraževalnih pristopov ter orodij za izpodbijanje naracij, ki ohranjajo in upravičujejo sovražni govor.

Namen priročnika Zmoremo! je okrepiti zbirke orodij mladinskih delavk/-cev, izobraževalk/-cev in aktivistk/-ov, ki se že ukvarjajo z delom in učenjem na področju človekovih pravic ali pa so se z njima pripravljeni ukvarjati.

»Priročnik je novost in nujen sopotnik vseh, ki se ukvarjajo z mladimi. Kajti, če besede res ubijajo, moramo stopiti vsi v bran ideji, ki bo sovražni govor omilila do mere, ki ne bo več ogrožala demokratičnosti, miru in sožitja vseh ljudi na zemlji. Ukrepajmo, saj Zmoremo!« je v spremni besedi k slovenski različnici priročnika zapisal v.d. direktorja Urada RS za mladino, Tin Kampl.

Gibanje Ne sovražnemu govoru

Gibanje Ne sovražnemu govoru je mladinska kampanja, ki jo vodi oddelek za mladino Sveta Evrope. Prizadeva si mobilizirati mlade za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic na spletu. Leta 2013 je bila uvedena na nacionalni in lokalni ravni prek nacionalnih kampanj v 45 državah.

Priročnik Zmoremo!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa