Prvi Youtube kanal za učenje slovenščine

Spoznajte Youtube kanal ABC Slovene, kanal za učenje slovenščine, ki prav vsakemu ponuja priložnost samostojnega učenja jezika. Gre za prvi projekt, v celoti namenjen poučevanju slovenščine na Youtubu in je uporaben za vse, ki se podajajo na pot učenja našega jezika. Tehnološke spremembe in razvoj digitalizacije so doprinesle k temu, da se ves analogni svet danes seli na splet in zdi se, da lahko človek na spletu najde video vsebine prav za vsak dejavnost, pa naj bo ta še tako obskurna. Z letom 2019 je ena teh dejavnosti postalo tudi učenje slovenščine.

Ideje o oblikovanju prve tovrstne platforme, si je domislil 28-letni Bojan Čuk, po izobrazbi anglist in germanist, ki svoje poslanstvo vidi v pedagoškem poklicu. »Kanal ABC Slovene je nastal precej spontano, pravzaprav bolj zaradi spleta okoliščin kot neke samostojne ideje. Prijatelj me je vprašal, če bi želel njegovo punco prek spleta poučevati slovensko, in ker me zanimata tako jezikoslovje kot poučevanje, sem seveda privolil. Gradiva sem se lotil sam, na začetku pa sem ji želel podati neko spletno pomoč, da bi se v prostem času lahko izobraževala tudi sama. Vedel sem, da verjetno ne bom našel prav veliko materiala, vendar sem bil vseeno presenečen ob spoznanju, da se tujegovoreča oseba, ki ne živi v Sloveniji, pravzaprav ne more samostojno učiti slovenščine preko spleta. Učbenikov je sicer precej, prosto dostopnega spletnega gradiva pa resnično malo.« je povedal o razvoju svoje ideje.

Svojo idejo je tudi v celoti samostojno realiziral, od priprave gradiva za poučevanje, snemanja in montaže videoposnetkov. »Večino dela je bilo tako in tako s pripravo gradiva za individualne ure; sledila je zgolj prilagoditev in ponovno urejanje za splet. Dela je bilo precej, vendar je šlo bolj za stvari, ki so tehnične narave. Priučil sem se osnovne montaže videoposnetkov, si omislil boljši mikrofon, poskrbel za spletno stran in podobne reči.«

Na Mreži MaMa z veseljem delimo inovativne ideje, predvsem pa takšne, ki pridejo s strani mladih. Vse mladinske delavce, ki v svoje delo vključujete mlade priseljence, zato vabimo k ogledu video vsebin ABC Slovene in njihovi uporabi pri delu z mladimi.

Več si lahko preberete na spletni strani ali Facebook profilu ABC Slovene, kjer boste našli tudi različne vaje za učenje slovenščine. Video vsebine si oglejte TUKAJ.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa