Prvo polletje projekta #rEUral Europe

Na Mreži MaMa smo v letošnjem letu začeli z enoletnim projektom rEUral Europe, ki je podprt s strani Evropskega parlamenta in ga izvajamo v sodelovanju z Inštitutom za politični menedžment, mladinskimi centri in srednjimi šolami.

Glavni cilj projekta je ozaveščati državljane, kako deluje evropska parlamentarna demokracija in vpliv, ki ga ima EU na naše življenje. Čas predsedovanja Slovenije Svetu EU je še posebej dobra priložnost, da se mladim in drugim državljanom na podeželju približajo vrednote EU, hkrati pa je to tudi odlična podlaga za delo na različnih vsebinskih področjih, kot je na primer zagotavljanje državljanskih prostorov za mlade, ki so tudi osrednja tema slovenskega predsedovanja.

Skozi projekt rEUral želimo povečati zanimanje državljanov za EU, evropske tematike in veščine aktivnega državljanstva ter jim podrobneje približati tematike varstva okolja, digitalizacije in pomena solidarnosti.

V projektu sodeluje 9 mladinskih centrov in vsak izmed njih bo pripravil tri dogodke na različne teme – celodnevna informacijska stojnica o EU in evropskih tematikah v centru mesta, tematski pogovor z evropskim poslancem in solidarnostni dogodek.

V prvem polletju projekta so se izvedle štiri informacijske stojnice v Ormožu, Zagorju ob Savi, Radovljici, Brdih, Slovenskih Konjicah in Divači, kjer so organizacije občane ozaveščale o pomenu demokracije EU, pomenu EP, o pomembnosti varstva okolja, digitalizacije in solidarnosti. Prav tako so bili v okviru projekta v Brdih, Divači, in v Ormožu izvedeni trije solidarnostni dogodki. V Divači so ga izvedli v sklopu občinskega praznika, v Ormožu pa v okviru festivala Mladi Ormož.

Za odličen zaključek prvega polletja so v Mladinskem centru Brda skupaj z lokalnim Mladinskim svetom Brda oranizirali sproščen pogovor z evropskima poslancema Ljudmilo Novak in Francem Bogovičem. Slednji je bil gost tudi v Divači, kjer je z mladimi razpravljal o prihodnosti in načrtih Evropske unije. V pogovorih z evropskimi poslanci so se vsi sogovorniki strinjali, da je za mlade na ravni EU najpomembnejši program Erasmus+, ki mladim odpira obzorja ter da je podeželje ključno za kakovost bivanja.

Do konca letošnjega leta se  v okviru projekta obetajo pestri meseci. Pričakujemo še sedem sproščenih pogovorov z Evropskimi poslanci, šest solidarnostnih akcij in tri informativne stojnice, ki bodo v posameznih središčih mest ozaveščale o pomembnosti Evropskega parlamenta in demokratičnih procesov.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa