rEUral – participacija mladih in Evropska Unija

Na Mreži MaMa smo letos zaključili z izvajanjem projekta rEUral, ki je bil podprt s strani Evropskega parlamenta. Izvajali smo ga v sodelovanju z Inštitutom za politični mendežment, mladinskimi centri in srednjimi šolami. V okviru projekta smo z različnimi aktivnostmi ozaveščali državljane o delovanju evropskega parlamenta, demokraciji in vpliva, ki ga ima EU na naše življenje. Pri tem smo se osredotočili predvsem na mlade, ki prihajajo iz ruralnih okolij.

Čas predsedovanja Slovenije Svetu EU je bil še posebej dobra priložnost, da smo se mladim in drugim državljanom podeželja približali z vrednotami EU. Projekt je bil odlična podlaga za delo na različnih vsebinskih področjih, kot je npr. zagotavljanje državljanskih prostorov za mlade, ki je bila tudi osrednja tema slovenskega predsedovanja.

V okviru projekta so mladinski centri izvajali informacijske in promocijske stojnice, pogovore z evropskimi poslanci ter različne solidarnostne dogodke. Aktivnosti so organizirali v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice; Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec, Mladinskem centru Dravinjske doline, Mladinskem centru Zagorje ob Savi, Mladinskem centru Prlekije, Mladinskem centru Podlaga, Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Ljudski Univerzi Ormož, Mladinskemu centru Kamra in Zavodu Dobra pot.

Skozi različne aktivnosti smo skupaj ozaveščali in informirali državljane o EU o različnih evropskih tematikah ter krepili veščine aktivnega državljanstva, s posebnim fokusom na tematike varstva okolja, digitalizacije in pomena solidarnosti. Tako je bilo izvedenih skupaj 10 informacijskih stojnic, na katerih so se mladi in državljani EU lahko podrobneje seznanili o pomenu in vrednotah EU ter projektom. Mladi so na 10 dogodkih imeli priložnost dialoga in naslavljanja vprašanj različnim evropskim poslancem kot npr. dr. Klemen Grošelj, Franc Bogovič, dr. Milan Brglez in mag. Tanja Fajon. Solidarnost so krepili na različnih dogodkih, kjer so se mladi lahko vključili in razvijali prostovoljstvo ter tako skrbeli za družbeno kohezijo oz. podporo med ljudmi. V Mladinskem dnevnem centru Kamra so izvedli serijo dogodkov “Zamenjaj zgodbo za skodelico kave”, z namenom premagati osamljenost med ljudmi iz lokalne skupnosti ter zajeti tiste, ki niso vključeni v družbeno življenje ali potrebujejo druženje. V mladinskem centru Brda so pekli in zbirali pecivo ter slaščice za starejše. V mladinskem centru Podlaga so krepili medgeneracijsko solidarnost tako, da so skupaj s stanovalci Doma na Krasu ustvarjali z nitkami in na torbice vezili poljubne motive, pletli zapestnice ter obeske za ključe. V mladinskem centru Prlekije pa so npr. izvedli dogodek “Humanitarnost na najvišjem nivoju”, kjer so vzpostavili trajni model brezplačnega deljenja obrokov ob delovnikih za širšo lokalno in regijsko območje in v partnerstvu z družbeno odgovornimi trgovskimi podjetji, kot donatorji.

S projektnimi aktivnostmi smo, predvsem v geografsko oddaljenih krajih v Sloveniji, krepili pomen EU državljanstva in participacije ter priložnosti za vse, tudi z vključevanjem v različne formate dogodkov ter razvijali solidarnost mladih.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa