S projektom ESE do čistih celjskih hribov

V okviru Evropske solidarnostne enote je bil sprejet lokalni projekt “Očistimo celjske hribe”, ki ga je izvajala naša članica, Celjski mladinski center. Pri projektu je sodelovala tudi projektna sodelavka Mreže MaMa Gruša Erjavec, ki je pomagala pri organizaciji, načrtovanju in kasneje pri sami izvedbi projekta.

Glavna aktivnost projekta “Očistimo celjske hribe” je bila enodnevna čistilna akcija, ki je 13. septembra 2019 potekala po priljubljenih celjskih poteh, saj so te z vidika onesnaženosti prav najbolj ogrožene.  Čistilna akcija je tudi odgovor na aktualno tematiko onesnaženosti okolja. S primerom dobre prakse so hoteli spodbuditi mlade k zavesti do čistejšega  prostora v katerem živimo in varovanju  narave nasploh. Mlade so z akcijo ozavestili tudi z “zero waste” filozofijo, izpostavili pomen recikliranja ter ponovne uporabe materialov in surovin.

Celotnemu kolektivu Celjskega mladinskega centra se je na akciji pridružilo več kot 900 dijakov Gimnazije Celje – Center in 59 učiteljev. Čistilo se je po petih različnih celjskih trasah in sicer Celjski mestni park in mestni gozd, pot na Stari grad, Brnico, Celjsko kočo in Petriček. Za vse udeležence je bila priskrbljena primerna čistilna oprema, kot so rokavice, vreče in pobiralci za odpadke.

Ob koncu akcije so se nabrani odpadki odložili na dogovorjenih zbirnih mestnih, kjer jih je prevzela družba za ravnanje z odpadki, Simbio Celje. Poleg glavne aktivnosti projekta, se je v ponedeljek, 16. septembra 2019, odvil tudi spremljevalni dogodek – ogled sodobnega centra za ravnanje z odpadki Rcero Celje, ki so se ga udeležili pobudniki projekta, dijaki Gimnazije Celje – Center skupaj s sodelavci na projektu.

“Pomoč pri organizaciji čistilne akcije je bila zame nova izkušnja. Super občutek, ko veš, da narediš nekaj dobrega za okolje v katerem živiš in s tem ozavestiš tudi druge mlade o premišljenem ravnanju z odpadki. Zelo se mi zdi pomembno, da skozi obliko druženja, krepimo solidarnost, tudi do okolja. S tem  nenazadnje prispevamo k naši čistejši prihodnosti, v kateri bodo lahko uživale še vse prihodnje generacije. Z ogledom predelovalnice odpadkov  sem razširila svoj vidik znanja o tem, kakšno pot sploh ima odpadek po tem, ko ga zavržeš. Mislim, da smo s projektom uspešno dosegli svoj cilj o ozaveščenosti.” je svoje občutke strnila Gruša Erjavec, sodelavka na projektu in udeleženka čistilne akcije.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa