Seminar “Tell me why” za medkulturni dialog in vključevanje

Velik del aktivnosti Mreža MaMa je usmerjen v mednarodno delovanje. Na tem področju smo bili aktivni tudi v začetku marca, ko se je naša sodelavka Gruša Erjavec udeležila 8 dnevnega seminarja z naslovom “Tell me why”, ki je potekal na Portugalskem, natančneje v manjšem mestecu Rio Maior. Seminar je bil namenjen krepitvi in povezovanju partnerstva z 11 različnimi evropskimi državami, ki se zanimamo za aktualno in pomembno tematiko, kako ozavestiti in razširiti znanje o različnih kulturah migrantov in beguncev s ciljem vključevanja medkulturnih tematik v mladinsko delo, kot pozitivnega orodja mladinskih izmenjav v skladu z ukrepom KA1 v okviru programa Erasmus +: Mladi v akciji.

Seminar je potekal v času od 1.3. do 9.3.2020 pod organizacijo gostiteljev H2O Arrouquelas, ki aktivno in uspešno vodijo projekte, temelječe na spodbujanju tolerance različnih kultur, spodbujanju  skupnega življenja v sožitju in povezovanju mladih z različnih koncev sveta. Udeleženci so prihajali z različnih koncev Evrope in sicer s Slovenije, Portugalske, Romunije, Madžarske, Italije, Španije, Finske, Slovaške, Grčije, Francije, Malte, Poljske in Republika Češke. Vsi udeleženci smo prišli z enakim namenom: razširiti dosedanje znanje in deliti primere dobrih praks pri vključevanju beguncev in migrantov skozi mladinsko delo.

Seminar je združil mladinske delavce in vodje mladinskih organizacij, ki neposredno sodelujemo z mladimi begunci in migranti in si želimo še bolje raziskati ozadje in kulturo, deliti politične, izobraževalne ter ekonomske pristope svoje države do migrantov in beguncev. Z izmenjavo metod in tehnik pri vključevanju vseh mladih; tako beguncev in migrantov, kot tudi evropske mladine skozi mladinsko delo, smo razbijali zasidrane stereotipe in predsodke ter spoznavali kulturo drug drugega.

Izkušeni trenerji so udeležencem pripravili program, ki je bil sestavljen iz naših želja in pričakovanj in nas vodili skozi intenzivni proces po kreativnih metodah neformalnega učenja individualno, v parih ali pa v skupinskem duhu. Potekale so skupinske razprave, brainstorming, igranje različnih vlog, priprava plakatov, seznanili smo se s primeri dobrih praks, razvijali ideje, se mrežili, razvijali sposobnost pisanja projektov in navsezadnje tudi družili, se zabavali, kulturno povezovali, razvijali znanje in krepili samozavest pri sporazumevanju v tujem jeziku.

Zadnje dni seminarja se nam je pridružil tudi 25-letni Mohamed, begunec iz Sirije, ki je zaradi vojnega stanja pribežal v Lisbono, kjer sedaj živi že 5 let. Uspešno je magistriral in je sedaj zaposlen v podjetju, ki se ukvarja s programiranjem. Delil je svojo zgodbo, občutke, obrazložil razmere v Siriji skozi pogled mladega fanta, ki si želi le varne prihodnosti in s tem razbil kar nekaj stereotipov. Njegova zgodba je ena redkih, za katero lahko rečemo, da se je končala s srečnim koncem in nenazadnje prikazala, kako je lahko takšnih usod še več, s pomočjo naše podpore, ki jo lahko nudimo mladim z manj priložnostmi.

Dnevi so se prevesili v teden in (pre)hitro je bilo seminarja konec. Udeleženci smo sodelovali z največjim zanimanjem in željo po dodatnem znanju. Zadnji dan pa so nas popeljali po prečudoviti Lisboni, kjer smo si ogledali glavne atrakcije in doživeli sončen utrip pisanega obmorskega mesta.  S težkim srcem smo se tam tudi poslovili in odšli vsak svojo pot domov, toda bolj bogati, saj smo pridobili veliko – nova poznanstva, prijateljstva ter misli polnih idej za nastanek novih Erasmus+ projektov, ki bodo združevali mlade z različnimi kulturnimi ozadji, mladinske delavce in njihove organizacije v sinhrono, strpno družbo, ki si pomaga in ima željo živeti v sožitju na našem skupnem ozemlju – Planetu Zemlja.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa