Sklepni dogodek evropskega leta državljanov

27. marca, se je v Rdečem salonu hotela Union odvil sklepni dogodek evropskega leta državljanov 2013 in 2014, katerega namen je bil pregled aktivnosti evropskega leta državljanov v Sloveniji in uveljavljanje evropskih in državljanskih pravic pri nas. Del dogodka pa je bil namenjen tudi evropskim volitvam.

Na dogodku so razpravljali: Matjaž Kek -Nacionalni koordinator evropskega leta državljanov, Urad Vlade RS za komuniciranje Nataša Goršek Mencin, Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Klemen Žumer, Vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in Fanči Moljk, ambasadorka evropskega leta državljanov 2013.

Evropsko leto državljanov 2013 (ELD) se je uradno sicer izteklo, toda dejavnosti, ki so namenjene ozaveščanju evropskih državljanov o njihovih pravicah, se nadaljujejo tudi letos. 2014 je namreč volilno leto – konec maja bodo po vsej EU potekale volitve v Evropski parlament, v Sloveniji 25. maja in vsi govorci so izpostavili, da je Slovenci kot EU državljani soodločamo o naši prihodnosti tudi na evropskih volitvah. Tudi Mreža MaMa je bila del kampanje evropskega leta državljanov in sicer s projektom EU dogodki po Sloveniji EU Si ti, in v letu 2013 je organizirala po vsej Sloveniji 37 različnih dogodkov. Šlo je za najobsežnejši projekt v letu ELDu, ki je obrodil sadove in doprinesel k promociji EU pravic in evropske ideje.

Ena od glavnih aktivnosti ELD so bili t. i. dialogi z državljani, v katerih so evropski komisarji z ljudmi po vsej Evropi na 50 dogodkih razpravljali o temah, ki jih zanimajo. Prav takšen dogodek je bil tudi 9. maja 2013, na dan Evrope, v Ljubljani s komisarjem Janezom Potočnikom. Razprava je potekala pod okriljem EU dogodkov po Sloveniji EU Si ti, ki ga je izpeljala Mreža MaMa.

Sklepni dialog, v katerem so neposredno sodelovali trije predstavniki iz vsake države, tudi Slovenije je potekal prav tako 27. marca v Bruslju, kjer je José Manuel Barosso odgovarjal na vprašanja državljanov.

Letos poteka leto namenjeno evropskim volitvam, leto 2015 pa bo namenjeno razvojnemu sodelovanju.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa