Skupaj za kakovostno mladinsko delo na lokalni ravni

Mreža MaMa se je  29. 11. 2022 udeležila 3. nacionalne konference Europe Goes Local: Skupaj za kakovostno mladinsko delo na lokalni ravni, v organizaciji Movit: Erasmus+, Mladina in Evropska solidarnostna enota. Konferenca se je odvila v Ljubljani, v hotelu Slon. Za mnoge zbrane, predstavnike lokalnih, nacionalnih odločevalcev in mladinskih organizacij je konferenca predstavljala prvo priložnost za srečanje v živo po epidemiji.

Konferenco je otvorila Katarina Gorenc, vodja Urada za mladino Mestne občine Ljubljana, ki je poudarila pomembnost izmenjave dobrih praks in medobčinskega sodelovanja. Izmenjava mnenj, izkušenj in znanj namreč omogoči tako same predstavnike občin, kot mlade v lokalnih okolji, in končno na celotne lokalne skupnosti.

Naslednja je zbrane nagovorila mag. Tina Kosi, v.d. direktorice Urada RS za mladino, ki je predstavnike občin pozvala k vrednotenju mladinskega dela v njihovih lokalnih okoljih in k načrtovanju podpore za mlade na podlagi pridobljenih dokazov.

V nadaljevanju smo ponovno prisluhnili Katarini Gorenc, ki je predstavila sistem spremljanja mladinskega dela Logbook, s poudarkom na procesu njegove implementacije v mestni občini Ljubljana. Ta vpogled je nadgradila Vesna Kržan, svetovalka za gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj občine Brežice. Predstavila je uporabo sistema za beleženje mladinskega dela, ki poteka v občini Brežice, vendar se ta ne odvija v okviru mladinskega centra, temveč v okviru drugih organizacij v občini.

Sledilo je delo v skupinah, v okviru katerih so zbrani udeleženci v manjših skupinah prisluhnili dobrim praksam; izbirali so lahko med podrobnejšo predstavitvijo orodja Logbook, vpogledom v raziskavo ‘Mladi in prosti čas – Kaj si želiš?’, izkušnjo študijskih obiskov v Helsinkih, na Hrvaškem in v Litvi, vtisom iz usposabljanja za ambasadorje Listine o lokalnem mladinskem delu in predstavitvi individualne podpore posameznim občinam, ki jih nacionalna agencija Movit pilotno podpira pri doseganju konkretnih ciljev do sredine 2023. 

Skupinskemu delu je sledila predstavitev o Evropski agendi o mladinskem delu, s strani direktorja slovenske nacionalne agencije Movit Uroša Skrinarja, s poudarkom na možnostih udejstvovanja in financiranja, ki jih agenda odpira za občine.

V sklepni aktivnosti konference smo se vrnili v delo v skupinah in na podlagi vseh novo pridobljenih znanj in predstavljenih dobrih praks razpravljali o tem, kakšno podporo bi občine potrebovale v prihodnosti pri razvoju kakovostnega mladinskega dela. Sklepne misli so pokazale, da so občine z podporo, ki jim je na razpolago zadovoljne, vsi zbrani pa so še enkrat potrdili, da je srečevanje v živo nujno in koristno. 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa