Služba- kdo je ne bi?!

Po uspešno izpeljanih dogodkih v Velenju, Celju, Trbovljah in Krškem, so lokalni ambasadorji projekta, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja –vrnimo si prihodnost, 15.12.2016 pripravili dogodek v Kranju, poimenovali so ga Služba – kdo je ne bi?!

Mladi ambasadorji so pripravili okroglo mizo, na kateri so spregovorili o problematiki brezposelnosti med mladimi, primanjkovanju služb za mlade ter skupaj iskali rešitve, delavnico o dostojnem delu, neformalno mreženje, pogostitev, izmenjavo izkušenj, itd.

Na delavnici ZA DOSTOJNO DELO je Zala Turšič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije predstavila pojav prekarnega dela, ki je močno razširjen med mladimi, ki pa o tej tematiki niso dobro informirani – niti, ko posledice prekarizacije občutijo na lastni koži. Namen delavnice je informiranje mladih o dostojnem in prekarnem delu ter jih opolnomočiti v njihovem iskanju zaposlitve / pri opravljanju njihovega dela. Prekarnega dela je med mladimi v Sloveniji vse več. Prekarno delo je tisto delo, ki ne zagotavlja plačila, varnosti, enakosti,

Barbara, lokalna ambasadorka projekta: “Z dogodkom Služba kdo je ne bi?! smo želeli predstaviti izkušnje in možnosti predstavnikov različnih organizacij, ki mladim lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve. Še posebej všeč mi je bilo, da se je razvila debata med udeleženci dogodka in povabljenimi gosti.”

Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje, Pivovarne Carniola, Kovačnice, Sindikata Mladi plus in BSC – POSLOVNO PODPORNEGA CENTRA Kranj, Regionalna razvojna agencija Gorenjske.

Rok Rutar, lastnik pivovarne Carniola je predstavil svojo izkušnjo z odprtjem lastnega podjetja in izpostavil dejstvo, da se je za razvoj lastnega podjetja med drugim odločil zaradi varnosti in finančne stabilnosti, ki mu jo predstavlja redna zaposlitev, ki jo ima poleg lastnega podjetja. Poudaril je tudi, da mladim priporoča, naj se čim bolj informirajo o vseh potencialnih preprekah, preden se odločijo za podjetniško pot. Uroš Kopavnik iz ZRSZ pravi, da pri svojem delu z mladimi brezposelnimi vedno daje poudarek iskanju kompetenc in znanj, ki jih določen posameznik ima, ter jim pomaga pri tem, da jih znajo tudi predstaviti potencialnemu delodajalcu.Nives Justin je povedala več o tem, kako Kovačnica pomaga brezposelnim pri iskanju zaposlitve ali pri odprtju podjetja, pri čemer pa ne podpirajo prisilnega odpiranja s.p.-jev (ko delodajalec to pogojuje s tem, da lahko nekdo dela zanj). Mladi lahko v Kovačnici najamejo svoj delovni prostor in dobijo mentorja, tudi sicer pa prostor omogoča prijetno druženje.

Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus pa je mladim svetovala, naj razmišljajo kritično in naj ne sprejmejo kakršnihkoli pogojev dela. Poudarila je, da “ne stoji vse le na tem, kako posameznik deluje na trgu dela ali v iskanju zaposlitve,” ter da moramo kolektivno zahtevati sistemske spremembe, ki bodo omogočile spoštovanje zakonodaje ter predvsem dostojne zaposlitve.

Tomaž, 22, udeleženec: “Vesel sem, da smo lahko na delavnici o dostojnem delu izvedeli podrobnosti in prave informacije o prekarnem delu, prav tako pa se mi je zdela super izbira prostora, kjer smo se mladi lahko udeležili dogodka in se počutili prijetno!”

Neža, lokalna ambasadorka projekta: “Za ta dogodek sem se odločila zato, da se spoprimem s čim novim in mogoče neprijetnim. Zame je bilo to klicanje naokoli in samo organiziranje in koordiniranje z udeleženci okrogle mize. Zdi se mi, da se je dogodek, kljub majhni udeležbi, dobro odvil. Zavedam pa se, da je vedno lahko boljše. ”

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa