Snemanje oddaje Prvič v Centru mladih Koper

V Kinodvoru v Ljubljani je bilo včeraj, 5. februarja, mladostno. RTV Slovenija je javnosti predstavila svoj projekt Prvič, sklop vsebin o odraščanju, odnosih in intimnosti, ki že v februarju prihajajo na slovensko javno radiotelevizijo. V ospredju projekta so mladi, ki si mnenja o temah, o katerih se ni vedno lahko pogovarjati, izmenjujejo odprto in iskreno.

Prvič združuje TV dokumentarno serijo, radijski podkast in izobraževalne članke, ki mlade izobražujejo o vseh prvih korakih na njihovi poti odraščanja. Prvi znaki pubertete, prvič nekaj čutim, prvič sem v zvezi, prvič sem z nekom intimen. Avtorici in urednici projekta sta Neža Prah Seničar in Urška Henigman.

V vsaki izmed oddaj so v ospredju mladi dijaki in študenti, ki se odprto in iskreno, tako kot oni najbolje znajo, pogovarjajo o odraščanju, odnosih in intimnosti. V vsaki epizodi pa kot sogovornik nastopi tudi znana Slovenka ali Slovenec, ki deli svoje znanje, pripoveduje o svojem odraščanju in mladim svetuje.

Oddajo so med drugim snemali tudi v Centru mladih Koper, članici Mreže MaMa. Ob tem nam je Jana Otočan, vodja oddelka za mladino, povedala: “Kljub temu, da smo v CMK-ju po Sloveniji vse bolj znani po prireditvah in dogodkih za mlade, smo kot mladinski center tudi zatočišče mladih. Trudimo se, da je naš center odprt in sprejemajoč prostor, kjer se prav vsi naši obiskovalci počutijo varno in prijetno. Mladinski delavci predstavljamo prvi, nekoliko bolj “prijateljski” stik z mladimi ter jim po potrebi nudimo pogovor in pomoč v stiski. Zato se nam je zdelo prav všečno ter v kontekstu, da smo za nekaj ur postali filmski set oddaje, ki se ukvarja z vprašanji in problemi odraščanja.”

Sogovorniki v oddajah so bili zelo zgovorni in sproščeni. S projektom Prvič so dobili priložnost, da lahko odprto spregovorijo o vseh svojih dvomih in brez skrbi povejo svoje mnenje. Bili so slišani, njihov glas je bil pomemben.

Dokumentarna serija Prvič bo od 12. februarja na 2. programu TV Slovenija na sporedu ob ponedeljkih ob 20.30. Podkast Prvič bo od 14. februarja na sporedu na Prvem programu Radia Slovenija ob sredah ob 20.00, na voljo pa bo tudi v aplikacijah za podkaste.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa