Socialno vključevanje marginaliziranih mladih

Mreža MaMa s partnerji iz Bosne in Hercegovine ter Srbije sodeluje pri projektu Youth Coalition, ki je namenjen krepitvi lokalnih skupnosti in prenosu dobrih praks. Cilj projekta je usposobiti mladinske delavce z novimi spretnostmi, ki jim bodo omogočile dosego učinkovitega dialoga, tako znotraj projekta, kot tudi v vsakdanjem življenju.

Socialno vključevanje marginaliziranih mladih.

Udeleženci seminarja s pridobljenimi novimi znanji in veščinami sodelujejo pri socialnem vključevanju morebitnih marginaliziranih skupin v Sloveniji. Projekt Youth Coalition je bil podprt s strani programa Erasmus +, Capacitiy Building: Western Balkan.

V okviru projekta je Mreža MaMa tako organizirala drugi mednarodni seminar, ki poteka od ponedeljka 5.2. do nedelje 11.2., v MC Hiša mladih Ajdovščina. Seminar so udeleženci začeli s predstavitvijo organizacije “Nova nada” iz Bosne in Hercegovine, ki se osredotoča na marginalizirane skupine in skupine, ki živijo na pragu revščine. Organizacija dela na tem, da bi njihova družba bila boljša.

Namen prve delavnice je bil v spoznavanju osebe ob sebi in ugotavljanju kako sta lahko usklajeni. Pri drugi vaji so udeleženci prav tako stopili v krog in si poskušali zapomniti imena vseh udeležencev. Dobili so tri žogice; ko so žogico vrgli določeni osebi so morali reči njeno ime. Udeleženci so potem podali svoje mnenje o tej igri oziroma kaj menijo, da je bil cilj te igre. Navedli so: koncentracija, spoznavanje, spomin, hitrost, timsko delo, očesni stik, komunikacija. Dejansko je bil cilj igre naučiti se nekaj novega o drugih in dati poudarek na komunikaciji, ki je bila osnovni del te igre.

Zanimivo pri prvi delavnici je bilo to, da so bili udeleženci, ne da bi se tega zavedali, razdeljeni v dve skupini. Prva je bila “dominantna” skupina, druga pa tiha” skupina. Vsaka od teh skupin je imela svojo percepcijo realnosti. Na prvem predavanju je bil poudarjen tudi pomen dejavnikov tveganja za marginalizacijo mladih.

Marija, “Daj mi ruku”: “Seminar mi je pomagal pri razširjanju obzorij svojih znanj in da začnem razmišljati o različnih vprašanjih o katerih smo govorili. Menim, da mi je prisotnost na tem seminarju ponudila novo in bistveno izkušnjo. V dobro organiziranem timu dobrih ljudi so se udeleženci seminarja, ob pomoči strokovnjakov, ki so imeli predavanja, na zanimiv način naučili nečesa novega. Zelo sem vam hvaležna za to.”

Drugi del predavanja je zajemal teoretični del marginalizacije in socialne izključenosti. Najprej so bili predstavljeni pojmi socialne izključenosti, socialne marginalizacije in socialne vključenosti, manjšinska skupina in marginalizirana skupina. Po teoretičnem delu je sledil pogovor med udeleženci na to temo. Udeležencem je bil predstavljen tudi program Stariji brat, starija sestra” iz Srbije, ki je del ameriškega programa, osredotoča pa se na otroke s posebnimi potrebami in otroke brez staršev. Bistvo je, da otrok dobi brata/sestro, ki mu bo pozitiven vzor. Cilj je delo z mladimi in  otroki na poboljšanju njihovega življenja.

Sledilo je predavanje o komunikaciji s sodelavci. Na delavnici v okviru tega predavanja je bilo potrebno najti 3 marginalizirane skupine v vseh treh državah in ustanove, ki se ukvarjajo s temi skupinami. Drugi del delavnice je zajemal bolj praktični del, in sicer so bili udeleženci razdeljeni v tri skupine pri čemer je vsaka skupina morala odigrati določen prizor sodelovanja s potencialnimi sodelavci.

Udeleženci seminarja so se v četrtek spoznali z asertivnim in nenasilnim reševanjem konfliktov. V nadaljevanju se bodo udeleženci spoznali tudi z gledališkimi tehnikami v mladinskem delu, predavanjem o odnosih z odločevalci, na koncu seminarja pa bodo načrtovali nove projekte ter imeli skupno evalvacijo.

Jasmina, Blejski mladinski center: “Namestitev in organizacija sta mi bili super. Pestro predavanje, veliko novega smo slišali in se tako tudi naučili. Upam, da nam bo koristilo pri nadaljnjem delovanju mladinskega centra. Komaj čakam Beograd, da predstavimo tudi svoje projekte. Mreža MaMa hvala!”

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa