Sodelujte v nacionalni kampanji Vesna

V začetku prejšnjega leta je z nacionalno konferenco z naslovom Nasilje v družini – vloga zakonodaje in družbena odgovornost, stekla dvoletna nacionalna kampanja Vesna – živeti življenje brez nasilja. Ta izpostavlja pomen ukrepanja proti nasilju nad ženskami in je usmerjena v postopno, a vztrajno spreminjaje odnosa do te problematike.

Septembra 2015, pa v okviru te kampanje začenjajo z ozaveščanjem mladih o problematiki nasilja nad ženskami in deklicami. Mlade kot pravijo, želijo vključiti na način, ki jim je znan in blizu, zato bodo aktivnosti stekle po družbenih omrežjih.

Slovenija je že naredila pomembne korake na področju preprečevanja nasilja nad ženskami. “Represija je sicer pomemben del boja proti nasilju, vendar z njo ne moremo rešiti problemov, saj je nasilje vedno odgovor na neko situacijo. Pomembno je, da damo jasno sporočilo, da nasilje v kakršnikoli obliki v družbi ni sprejemljivo,” je ob začetku kampanje poudarjala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

KAKO?

V okviru katerihkoli dejavnosti, ki se jih mladi udeležujejo pri različnih mladinskih društvih, organizacijah ipd., naj bi mladi obravnavali tudi temo nasilja nad ženskami in deklicami in jih tako spodbudili k razmišljanju o tem. In ko potem mladi oblikujejo svoje stališče in mnenja o nesprejemljivosti nasilja, jih lahko spodbudite in motivirate, da na temo nasilja posnamejo fotografijo – sebek (selfie), ki ga nato objavijo na FB strani MDDS Enakost spolov.

Vsak mladostnik, ki bo fotografijo posredoval na FB stran, bo obdržal popoln nadzor nad njo in jo lahko posledično kadarkoli izbriše. Fotografije bodo namreč uporabljene izključno za namene nacionalne kampanje Vesna. Ob koncu aktivnosti bodo namreč vse prejete fotografije pomanjšali do neprepoznavnosti in nato iz njih ustvarili kolaž v obliki ženskega obraza. Aktivnost bo stekla pod sloganom Nasilje je #cistmim in zato mora biti vsaka fotografija objavljena skupaj s to oznako, lahko pa je dodan tudi komentar. Vsak mladostnik ob sodelovanju prejme silikonsko zapestnico projekta ter usb ključek.

Vse podatke o projektu Vesna in omenjeni akciji najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Aktivnost se prične izvajati 1. septembra, ko bodo na FB strani MDDS Enakost spolov začeli objavljati vsebine, povezane s to tematiko in pričeli z zbiranjem fotografij.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa