Študijski obisk: Digitalno mladinsko delo

Med 17. in 21. septembrom se je naša sodelavka Sara v mestu Espoo na Finskem, udeležila študijskega obiska z naslovom »Developing digital youth work«, ki ga je organiziral Razvojni center za digitalno mladinsko delo Verke.

Na Mreži MaMa se že pripravljamo na začetek novega projekta Smart youth work, kjer bo v osredju raziskovanje novih digitalnih metod in razumevanje pametnega mladinskega dela, zato smo poznavanje dobrih praks pionirjev na področju digitalnega mladinskega dela prepoznali, kot odlično priložnost za nadaljnje razvijanje digitalizacije mladinskega dela v slovenskem prostoru.

“Če mladinsko delo ne upošteva uporabe tehnologije in socialnih medijev, obstaja tveganje, da postane zastarelo in nepotrebno za mlade, ki uporabljajo storitve mladinskega dela”.

Digitalizacija in tehnologija sta danes postali del vsakdanjika mnogih in sta prisotni skoraj na vseh življenjskih področjih. Vsaka mlada oseba je nekako povezano z digitalno kulturo, ne glede na kakšen način uporablja digitalne medije, bodisi aktivno bodisi pasivno, zato je krepitev spretnosti mladih za upravljanje s sodobnimi tehnologijami postalo tudi nepogrešljiv del mladinskega dela na Finskem.

Dobre prakse, ki smo jih spoznali na Finskem

Igranje računalniških iger je vse bolj prisotno v življenju mladostnikov, zato na Finskem igre (digitalne in klasične) uporabljajo kot učinkovito sredstvo za razvoj socialnih veščin med mladimi, varno uporabo interneta in nove karierne priložnosti.

V sklopu programa “Developing digital youth work” so udeleženci obiskali The gaming centre Score, ki mladim ponuja prostor in aktivnosti za igranje računalniških iger ter Matinkyla youth centre, kjer lahko mladi poleg računalniških iger prosti čas izkoristijo za ustvarjanje glasbe, gledališče ali druge aktivnosti.

Spoznali so sodobno in ustvarjalno mladinsko skupnost Digitalents, v kateri se mladi učijo kodiranja, razvijanja iger in poznavanja uporabe novih medijev, vse udeležence pa je brez dvoma najbolj navdušila knjižnica Iso Omena (Big Apple). V prostorih knjižnice so integrirane številne storitve, kot so zdravstvena oskrba odraslih in otrok, mladinske dejavnosti, odlično opremljen “maker space“, glasbeni studio in sejne sobe, ki so na voljo vsem državljanom. Celotna knjižnica spominja na udobno in funkcionalno dnevno soba za vse vrste uporabnikov, še posebej pa je priljubljena med mladimi.

Študijski obisk se je zaključil s predstavitvijo dobrih praks, ki jih na področju digitalnega mladinskega dela uporabljajo skavti, oddelek za mlade Hyvinkää, nevladna organizacija Save the children Finland, cerkve na Finskem.

Po definiciji Razvojnega centra Verke digitalno mladinsko delo pomeni »uporabo digitalnih medijev in tehnologije za mladinsko delo«. Verke cilj digitalnega mladinskega dela grobo deli na dve področji: Z uporabo digitalnih tehnologij je potrebno mladinsko delo narediti privlačno za mlade ljudi in potrebno je krepiti spretnosti mladih, ki so povezane z uporabo tehnologij.

Kljub vsemu naštetemu se je potrebno zavedati, da osnovne vrednote mladinskega dela ostajajo še vedno najpomembnejše in pogoj na katerih lahko gradimo tehnologijo. »Lahko bi rekli, da gre manj za izgradnjo veščin obvladovanja tehnologije in več kot orodje za izraženje sebe.«

 

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa