Svet vas čaka na drugi strani okna

Mreža MaMa je 4. maja pričela z izvedbo skupinskega EVS (European voluntary service)projekta There is a world outside your window, ki bo trajal do začetka julija. EVS projekt v katerega je vključenih 10 mladih prostovoljcev iz petih različnih EU držav je zelo razgiban in bo v prihodnjih tednih obiskal praktično celo Slovenijo. Na projektu sodelujejo mladi, ki zase pravijo, da so zapustili cono udobja in dali sebi in Evropi priložnost za nova doživetja. Glavni namen projekta je slovenskim mladim približati evropsko mobilnost, mladinsko delo v Sloveniji in jim razširiti obzorja. V ta namen bo največ dogodkov izpeljanih na slovenskih srednjih šolah in v mladinskih centrih.

Uvodni teden so pričeli v Trbovljah, kjer so najprej spoznali drug drugega, lokalno okolje, celoten urnik 2 mesecev, postavili pravila skupnega delovanja in pričeli spoznavati mladinski sektor v Sloveniji. V praksi so spoznali, kako deluje mladinski center, kako delujejo PUM-i (Projektno učenje mladih odraslih), preučili Youthpass in si zastavili učne cilje projekta. Obiskali so tudi Dialog z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Da bi projekt kar najbolje dosegel ciljno publiko, so skupaj z Laboratorijem za kreativne industrije PUNKT iz Trbovelj odkrivali skrivnosti socialnih omrežjih in postavili tudi svoja socialna omrežja. Prvi vikend je bil namenjen Usposabljanju ob prihodu, tako so se prostovoljci še bolje spoznali, prepletli vezi med seboj in spoznali tudi vse tehnične vidike Evropske prostovoljne službe.

Naslednja destinacija: Krško. V mladinskem centru v Krškem so pod vodstvom študentov Visoke šole za Turizem obiskali center Krškega in nadvse zanimiv mestni muzej. Nadaljevali so z mladinskim dnevom, kjer je bilo predstavljenih preko 15 organizacij, kjer skupaj z MC Krško gradijo lokalno skupnost. Luksuz produkcija jim je organizirala malo šolo snemanja filmov, kjer so pridobivali multimedijske veščine in znanja za produkcijo kratkih filmov. V času svojega projekta bodo namreč posneli 3 kratke promocijske filme in sicer o mladinskem delu, mobilnosti in mladinskih centrih.

Trenutno skupina spoznava Koroško in mladinske organizacije ter mladinsko delo. Obiskali so dijake Gimnazije Slovenj Gradec, kjer so organizirali delavnico o mobilnosti in spoznavanju programov v EU. V Slovenj Gradcu se je skupina srečala s PUM-om in mlade z manj priložnosti informirali o možnostih EVS projektov in drugih mobilnosti ter jim razširjali obzorja. Naslednji dan je bil namenjen dijakom iz Raven na Koroškem, kjer so v srednji tehnični šoli prav tako na interaktiven način prikazali pomembnost medkulturnega dialoga in učne učinke, ki jih skozi mednarodno mobilnost lahko pridobiš.

Do konca projekta jih čaka še kar nekaj izzivov, dogodkov za splošno javnost, obiskov dijakov in učencev osnovnih šol in ustvarjanja multimedijskih izdelkov.

S projektom There is a world outside your window si Mreža MaMa želi izpostaviti dobro delo in pozitivne učinke mladinskih centrov na terenu in razširiti dobre prakse mednarodne mobilnosti. Z akcijo po šolah bi našim učencem in dijakom radi približali mednarodno mobilnost, neformalno izobraževanje in pomembnost vključevanja mladih v mladinske strukture. Verjamemo v to, da mladi, ki so del struktur in si upajo narediti korak dlje, so tisti mladi, ki jih naša Slovenija potrebuje.

V Sloveniji se celotna skupina počuti več kot odlično, premagujejo izzive, si med seboj pomagajo in vsak dan napredujejo tako osebno, kot tudi v skupini. Vsekakor bomo z vami kmalu delili še več njihovih izkušenj s terena.

EVS skupino spremljajte tudi na družbenih in omrežjih Facebook-u, Twitterju, Instagramu in Tumblr-ju.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa