“Takšni seminarji so izredno dragoceni za mlade ljudi!”

Mreža MaMa je zaključila delo v okviru mednarodnega seminarja projekta Youth Coalition, tokrat na temo socialnega vključevanja mladih, ki je potekal od ponedeljka, 5.2. do nedelje, 11.2., v MC Hiša mladih Ajdovščina. Na seminarju so bili tudi partnerji projekta iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Projekt Youth Coalition je podprt s strani programa Erasmus +, Capacitiy Building: Western Balkan.

Kaj vse so udeleženci seminarja doživeli v prvih dneh si lahko preberete v našem prvem javljanju – tukaj. Predvsem so udeleženci prve dni izkoristili za to, da so se med seboj dobro spoznali, se sprostili, usmerili svoj fokus in se lotili vaj in tehnik, ki so naslavljale sodelovanje, povezovanje in komunikacijo.

Drugi del seminarja, ki so ga udeleženci pričeli v četrtek, so začeli tako, da so se spoznali z asertivnim in nenasilnim reševanjem konfliktov. Organizacija, ki se je predstavila je bila “Pozorište mladih” iz Bosne in Hercegovine. Poudarili so pomembnost gledaliških tehnik za delo v skupini in delo z marginaliziranimi skupinami. Popoldne je bilo namenjeno predavanju izkušenega profesorja dr. Dejana Verčiča, ki je udeležencem predstavil odnose z odločevalci. Poudaril je, da je zelo pomembno “na kakšen način se moramo organizirati, da bi dobro delali z neko skupino.”

V nadaljevanju so se udeleženci pobliže spoznali z osnovami delavničarskega dela, in sicer kateri so tisti koraki, ki jih moramo upoštevati pri načrtovanju delavnic, kaj delavnica sploh je, čemu je namenjena in podobno.

Zadnji dan seminarja so udeleženci čas namenili gledališkim tehnikam, kjer so se znašli v različnih vlogah, ki so jih odigrali. Prav tako je bil zadnji dan namenjen evalvaciji celotnega seminarja ter načrtovanju projektov vnaprej.

Irena Bogdanović, vodja DIS Teatra: “Takšni seminarji so izredno dragoceni za mlade ljudi. Poleg tega, da imajo priložnost pridobiti nova znanja, izboljšajo svoje veščine imajo tudi možnost, da se tudi oni predstavijo, spoznajo in pridobijo nove prijatelje. Zelo smo zadovoljni z organizacijo, mesto je čudovito in ljudje so zelo prijazni.«

Karmen Murn, vodja projekta, Mreža MaMa: “Tokratni seminar je bil zelo razgiban, saj je ponudil različne metode za promocijo in izvedbo socialnega vključevanja mladih. Metode in tehnike so tako raznolike, da je vsak našel nekaj zase. Najboljše na seminarju pa je, da nam je ponudil osebno refleksijo o lastnem odnosu do marginaliziranih skupin. V nadaljevanju projekta se bo naučeno znanje izvedlo med mladimi, nato pa se ponovno srečamo konec marca v Beogradu.”

Marija, udeleženka, Daj mi ruku: “Seminar mi je pomagal pri razširjanju obzorij svojih znanj in da začnem razmišljati o različnih vprašanjih o katerih smo govorili. Menim, da mi je prisotnost na tem seminarju ponudila novo in bistveno izkušnjo. V dobro organiziranem timu dobrih ljudi so se udeleženci seminarja, ob pomoči strokovnjakov, ki so imeli predavanja, na zanimiv način naučili nečesa novega. Zelo sem vam hvaležna za to.”

Iva Fila, direktorica organizacije Daj mi ruku: “Edina pomanjkljivost na tem seminarju je število ljudi, vendar so bili ljudje, ki so bili prisotni izredno posvečeni. Odlična organizacija.”

Jelena, udeleženka, Daj mi ruku: “Takšen seminar je meni osebno bil zelo koristen. Izvedela sem številne nove stvari, tehnike, metode dela z marginaliziranimi skupinami. Predavanje profesorja Verčiča je bilo lepo, koristno in razumljivo ter konkretno. Ljudje, ki so prisostvovali seminarju in so vključeni v projekt so zanimivi, pozitivni, kreativni, pametni. Sam seminar je bil lep in dobro organiziran.”

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa