Teden mladinskih centrov 2016

LJUBLJANA – Mreža MaMa je v lanskem letu, ob praznovanju 10. obletnice delovanja, prvič organizirala Teden mladinskih centrov. Po besedah direktorice Mreža Mama, mag. Maje Hostnik, gre za teden, ko Mreža MaMa javnosti sporoča, da »smo tu, da želimo na glas izpostaviti kaj vse mladinski centri nudijo mladim; gre predvsem za varen prostor, ki temelji na pridobivanju neformalnih izkušenj na poti do svoje osamosvojitve; tako se lahko mladi izražajo, so kreativni in aktivno sooblikujejo družbo.”

Vsako leto Teden mladinskih centrovnosi svojo temo. Če smo lani praznovali 10 let, smo letos Teden mladinskih centrov poimenovali za družbene spremembe, v skladu s projektom strukturiranega dialoga, ki temelji na povečanju participacije mladih in s tem dialoga med mladimi in odločevalci. Kaj bodo oblikovale družbene spremembe, s strani mladih, bomo obeležili na nacionalni konferenci, 16. novembra v Ljubljani. Trenutno v mladinskih centrih poteka načrtovanje dogodkov in priprava predlogov.

Teden mladinskih centrovbo potekal od ponedeljka, 19.9.2016, do nedelje, 25.9.2016. V okviru tega tedna bomo izpostavili aktivnosti, ki potekajo po mladinskih centrih ter tako predstavili in izpostavili dejavnost in vsebino, ki jo le ti pripravljajo.

V enem tednu se bo po vsej Sloveniji, v organizaciji 45 mladinskih centrov, ki so članice Mreže MaMa izvedlo mnogo dogodkov, ki jih v mladinskih centrih organizirajo in izvajajo mladi skupaj z mladinskimi delavci. Širše medijsko izpostavljamo številne dobre prakse in dogajanje po celi Sloveniji: kreativne delavnice, umetniške razstave, informacijske dogodke, kulturno-umetniške dogodke in ostale aktivnosti, ki so mladim zanimive in se skozi njih učijo ter pridobivajo kompetence in veščine za boljšo zaposljivost.

Kje bo »dogajalo« kaj?

V Centru za mlade Domžale pričenjajo s študijskim krožkom Preprostost, ki bo potekal ob ponedeljkih in sredah. Načrtujejo tudi večer Dixita in vseobčinsko športno-družbeno prireditev Veter v laseh. V torek dopoldan pa organizirajo posvet o strategiji za mlade Domžale, ki jo v občini Domžale pripravlja Komisija za mladinska vprašanja. Na posvetu bodo strokovni delavci, ki delajo z mladimi in za mlade predstavili svoje videnje, kaj mladi v Domžalah potrebujejo. Gre za zadnjo aktivnosti za zbiranje predlogov, ki bodo vključeni v strategijo.

Četrtni mladinski center Šiška v sodelovanju s Kinom Šiška in UrbanRoof-om za mlade ponovno pripravlja nadvse priljubljeno serijo festivalov urbane kulture in športov, ŠiškaFejst. Zavod BOB obvešča, da bo v Tednu mladinskih centrov na sporedu tudi predvajanje dokumentarnega filma slovenskega režiserja Janija Severja, ki prikaže zgodbe šestih brezposelnih mladostnikov – torej s statusom ZERO. Javnosti želijo ustvarjalci filma prikazati to ne tako redko situacijo, ko »veljaš za izobčenca.« Premiero bo spremljal zanimiv program z “Živo knjižnico,” recitalom in pogovorom, pogovor o težavah in potencialih mladih.

Marenberški MKC Radlje ob Dravi v izbranem tednu ponuja od filmskega večera, različnih delavnic, družabne večere, predavanje, medtem, ko v zadnjih dneh TMC 2016 v Infopeki pripravljajo dvodnevni seminar kritične pismenosti o vzrokih in posledicah migracij »Kje so meje?« Seminar kritične pismenosti bo vsebinsko osredotočen na spodbujanje mladih k iskanju kakovostnih virov in argumentiranih informacij o aktualnih družbenih temah, ki se dotikajo vzrokov in posledic migracij ter na zmanjšanje pojavnosti diskriminacije in sovražnega govora do beguncev in migrantov, predvsem med mladimi. Skozi celoten TMC 2016 bomo, v sklopu nadaljevanja usposabljanja Mreže MaMa, ki je na temo “Oblikovanje komunikacijske kampanje – Za družbene spremembe”, potekalo v začetku meseca v MC Hiša mladih Ajdovščina, kreirali in ustvarjali zgodbe konkretnih predlogov komunikacijskih kampanj na lokalnih ravneh. Skupaj z vsemi zainteresiranimi članicami bomo celovito pristopili h komunikacijskim kampanjam. Načrtujemo postavljanje realnih ciljev, analizo ciljnih skupin, strateško organizacijo in načrtovanje aktivnosti ter evalvacijo komunikacije. Mreža MaMa času TMC 2016 gosti tudi 16 prostovoljcev iz 8 držav v okviru projekta EVS – »Say hello to tolerance«; uskladili smo se in večino aktivnosti naših udeležencev organizirali v naših članicah mladinskih centrih.

Skupaj z mladinskimi centri se razvijamo na področju razvoja mladinskega dela ter zagovorništva. S Tednom mladinskih centrov želimo izpostaviti aktivnosti, ki jih le ti organizirajo, in pomen njihovega delovanja tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju. Mladinski centri predstavljajo središče za mlade, saj skrbijo za kvalitetno preživljanje prostega časa mladih, za pogoje delovanja, druženja in druga delovanja mladih posameznikov. Zagotavljajo ustrezno mladinsko infrastrukturo in ustrezne pogoje za izvajanje mladinskega dela in informiranja o njem. Predstavljajo prostor za razvoj ustvarjalnih in kritičnih mladih posameznikov, skrbijo za njihovo neformalno izobraževanje, mladinsko mobilnost, prostovoljno delo in aktivno participacijo.

V času TMC 2016 bo pestro, zato sledite mail-om, objavam na spletu in se priključite našim aktivnostim.

Komaj čakamo!

ekipa Mreže MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa