Uspešno zaključen dvomesečni EVS projekt Mreže MaMa

4. maja je v Slovenijo na dvomesečni skupinski EVS (evropska prostovoljna služba) projekta There is a world outside your window (Svet vas čaka na drugi strani okna) prispela skupina 10 prostovoljcev iz 6 evropskih držav (Estonije, Finske, Cipra, Portugalske, Italije in Albanije). Projekt organizira Mladinska mreža Mama, z njim pa želimo mladim približati evropsko mobilnost ter mladinsko delo v Sloveniji in jim ponuditi dragoceno mednarodno izkušnjo. Evropska prostovoljna služba je program, ki je podprt s strani evropskega programa Erasmus + Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji izvaja MOVIT. Dvomesečni projekt se je končal in čas je, da se ozremo nazaj in pogledamo, kaj vse se je v tem času zgodilo, kaj smo se naučili in kakšna nova znanja in veščine smo vsi skupaj pridobili.

Mladi prostovoljci so v Slovenijo pripotovali z željo, da izstopijo iz cone udobja in se podajo na pot raziskovanja sveta, ki na njih čaka na drugi strani okna. Na drugi strani okna so odkrili veliko novega, spoznali zanimive ljudi, odkrili različne kulture in običaje, spoznali deželo in se marsikaj tudi naučili. 10 raziskovalnih duš je Slovenijo prepotovalo po dolgem in po čez. Obiskali so številne mladinske centre in mladinske centre s hostli, kjer so se seznanili z oblikami in metodami mladinskega dela v Sloveniji in z njihovim pestrim programom, ki omogoča tako kratkočasenje in zabavo kot izobraževanje in usposabljanje slovenske mladine.

Skupina EVS je obiskala Trbovlje, Zagorje ob Savi, Krško, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi, Maribor, Mursko soboto, Celje, Šentjur, Slovenske Konjice, Brežice, Domžale, Ljubljano, Škofjo Loko, Jesenice,  Ajdovščino, Koper, Litijo in nazadnjeVelenje. Skupaj so obiskali kar 20 mladinskih centrov in mladinskih centrov hostlov. Pot pa jih je zanesla tudi skozi vrata slovenskih srednjih šol, kjer so mladim srednješolcem skozi pogovor, igro in različne metode mladinskega dela približali idejo evropske mobilnosti in jih seznanili z možnostmi, ki jim jih le ta ponuja. Obiskali so kar 15 srednjih šol in se srečali z več kot 1000 dijaki in mladimi. Organizirali so tudi 4 srečanja z udeleženci programa PUM (program Projektno učenje za mlade odrasle).

Udeleženci projekta so pripravili še številne druge aktivnosti za mlade, med drugim so v Ljubljani na dnevu prostovoljstva ˝Ta veseli dan prostovoljstva˝ uprizorili ulično intervencijo flashmob, v Škofji Loki so pomagali pri pripravah na odprtje likovne razstave, organizirali so kulinarične delavnice, pomagali so pri izvedbi dogodkov v mladinskih centrih, udeležili so se festivala NEXTival in pripravili številne druge dogodke za splošno javnost (5 dogodkov v mladinskih centrih in 4 dogodki za splošno javnost). S tem pa so si nabirali nova znanja, organizacijske sposobnosti in izkušnje s pripravo in izvedbo dogodkov. Kljub delovni vročici pa so našli čas za ogled nekaj slovenskih znamenitosti in spoznavanje lepot slovenske narave.

V Mladinskem centru Krško so pod okriljem Luksuz produkcije prvi teden pridobivali multimedijske veščine in znanja za produkcijo kratkih videov, ki so jih zadnji teden na zaključnem delu projekt, ki je potekal  v Velenju, tudi uporabili. Nastali so trije domiselni in kreativni promocijski video izdelki, ki so jih predstavili na zaključnem dogodku v Velenju. Tako so svojo dvomesečno dogodivščino kronali z video spominom, ki jih bo za vedno spominjal na kreativne dni preživete na mednarodni izmenjavi v Sloveniji, mladinski sektor in mladinski centri po Sloveniji pa so pridobili dodaten promocijski material za krepitev prepoznavnosti njihovega dela.

 

Youth centers in Slovenia – namenjen promociji mladinskih centrov in hostlov v Sloveniji

Youth work in Slovenia – namenjen promociji pomembnosti mladinskega dela

Keep calm and go abroad – za promocijo EVS-a in mednarodne mobilnosti

Svoje aktivnosti so redno beležili na socialnih omrežjih : Facebook, Twitter, Instagram, vsakodnevno pa so objavljali tudi na BLOGU. Tekom programa so prostovoljci spoznali vse dimenzije in izzive mladinskega dela. Vsekakor so raziskali sami sebe, druge in okolje, naučili so se metod mladinskega dela, spoznali neodkrite kotičke Slovenije, izboljšali svoje znanje angleščine, okrepili svoje reference in navezali nove stike in prijateljstva .

 

Maja Drobne, vodja projekta, je ob zaključku strnila svoje vtise: ˝There is a world outside your window je bil eden izmed večjih izzivov med projekti, ki jih Mreža MaMa izvaja. Ko danes pogledam statistiko, kaj nam je uspelo v roku 2 mesecev, sem seveda navdušena. 20 mest, 20 mladinskih centrov, več kot 1000 dijakov in drugih mladih je sodelovalo v aktivnostih projekta. Energija prostovoljcev je bila izjemna, skupaj smo se naučili ogromno novih stvari. Srčno upam in verjamem, da po tem projektu več mladih pozna svoje možnosti tako kratkoročne, kot tudi dolgoročne mobilnosti. Potovanja in učne izkušnje v tujini so danes tisto, kar da vsakemu mlademu človeku veliko dodano vrednost. Tako v osebnem smislu, kot tudi, ko išče svojo prvo zaposlitev. In kot so večkrat povedali tudi prostovoljci, zapustiti cono udobja je najpomembneje, vse ostalo se sestavi in soočanje z izzivi postane enostavno. In četudi ni bilo vedno enostavno, nam je več kot uspelo doseči in preseči naše cilje. Največ vsekakor štejejo polni Youthpassi, iskreno zadovoljstvo udeležencev projekta in tistih mladih, ki so bili del celotne zgodbe. Hvala ekipi Mreže MaMa, hvala vsem mladinskim centrom na terenu, brez katerih ta projekt vsekakor ne bi bil to, kar je bil. V povezovanju je moč. ˝

Karlos Rehe, eden izmed udeležencev pa je povedal, da si ne bi mogel želeti boljše izkušnje. “Ob zaključku projekta sem kar malo otožen, saj zapuščam nove prijatelje. Poleg dela, smo imeli tudi nekaj prostega časa, in tako smo si lahko ogledali Slovenijo in se družili z domačini. Seveda smo naleteli tudi na nekaj preprek, vendar smo jih skupaj z lahkoto rešili. To je bila zame res lepa izkušnja, tako da že sedaj razmišljam, da bi se v prihodnje udeležil še kakšnega EVS projekta v Sloveniji”, je še zaključil.

 

INFOGRAM

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa