V Celju in Ravnah na Koroškem nadaljujejo z lokalnimi dogodki EUYOU

Mladinski centri, vključeni v projekt EUYOU, ki ga na Mreži MaMa izvajamo skupaj z Inštitutom za politični menedžement in M komunikacijami, nadaljujejo z izvajanjem tretjega in četrtega tipa lokalnih dogodkov. Vsi dogodki zaradi trenutne situacije potekajo virtualno. Tretji tip dogodkov je povezan z demokratično participacijo in spoznavanjem delovanja demokratičnih institucij v Sloveniji ter pravic mobilnih državljanov, zadnji v ciklu dogodkov pa je dialog z odločevalci, katerega cilj je mladim mobilnim državljanom zagotoviti stik z lokalnimi in nacionalnimi odločevalci. V tem tednu so lokalna dogodka izvedli v Celjskem mladinskem centru in koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks.

V Celjskem mladinskem centru so v ponedeljek, 9.11. 2020, izvedli tretji dogodek in sicer delavnico Demokracija v Sloveniji in EU. Udeleženci spletne delavnice so se spoznali z organiziranostjo in delovanjem političnega sistema in možnosti demokratičnega vključevanja na lokalni in EU ravni. Udeleženci so razmišljali tudi o konkretnih izzivih in ovirah vključevanja mobilnih EU državljanov v lokalne demokratične skupnosti in razvili zanimivo debato o tem kdaj so mladi zreli in sposobni za politično odločanje. Dotaknili so se možnosti državljanske vzgoje v šolah in delili mnenja o razlikah med možnostmi uspeha med moškimi in ženskami ter o razliki plač. Delavnico pa so izkoristili tudi za pripravo vprašanj in predlogov za politične odločevalce, s katerimi se bodo imeli priložnost srečati na zadnjem dogodku.

Zadnji, četrti, dogodek v izvedbi KMKC Kompleks je potekal v četrtek, 12. 11. 2020. Dogodka se je udeležilo 12 mladih udeležencev, vsi prihajajo iz lokalne skupnosti. Kot lokalna odločevalka je bila na dogodku prisotna Mojca Erjavec, prof. ang., prof. nem., mag. Evropskih študij (Univerza v Levnu, Belgija), ki je trenutno aktivna na lokalni ravni kot občinska svetnica in predsednica občinskega odbora, prav tako je vodja kabineta ministra za delo, družino in socialne zadeve v Ljubljani, svoje izkušnje pa je dobila z dolgoletnim službovanjem v Bruslju za upravo EU na različnih delovnih mestih.

V pogovoru z odločevalko so se najprej dotaknili njene zgodbe, dela, poslanstva in udejstvovanja v družbi. Sledila so različna vprašanja, kot so: Kaj lahko vi kot odločevalka naredite za mobilne EU državljane in za vse vaše občane v vaši občini in kaj bi si želeli narediti, da bi izboljšali njihovo življenje? Kako se lahko mobilni državljani obračajo na vas? Z kakšnimi problemi zaznate, da se mobilni EU državljani obračajo na vas? Kakšna je razlika med upravno enoto in občinsko upravo? Sogovornica je na vse vprašanja podala izčrpne odgovore in s tem odlično nadgradila znanje udeležencev.

Po končanem »uradnem« delu je dal moderator prostor udeležencem, ter njihovim vprašanjem. Na tej točki se je razvila debata o iskanju zaposlitve in glede tega, kako smo Slovenci cenjeni v tujini in da se je potrebno prijaviti na čim več možnosti, ki jih nam nudi EU. Dotaknili so se tudi skandinavskih držav in poteka iskanja zaposlitve. Za konec so se dotaknili tudi povezovanja EU politike in lokalne, ter kako na lokalni ravni to povezovanje občutijo občani, kjer je odločevalka razložila potek zakonodaje od evropske do nacionalne, ter posledično tudi do lokalne.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa