V Mozirju so učenci sodelovali na eko delavnici

25. januar 2019 – Mozirški devetošolci so se na dveh delavnicah »E-odpadki in naše okolje« seznanili z lokacijami uličnih zbiralnikov za oddajo malih starih aparatov in odpadnih baterij v njihovem okolju ter razvijali nove ustvarjalne ideje na področju E-cikliranja. Dogodka sta se zgodila na OŠ Mozirje v sklopu lansiranja uličnih zbiralnikov (ki so se sicer postavili že v letu 2016) v občini Mozirje in Rečica ob Savinji, pod okriljem projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj, ki ga vodi družba ZEOS, d.o.o.

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno-predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je nujno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira.

Izdelali so tudi nekaj zanimivih plakatov ter si izmislili slogane za pozivanje potrošnikov k E-cikliranju:

  • Čeprav smo mladi, E-cikliramo radi.
  • Začnite E-ciklirat, da preneha narava umirat.
  • Če E-cikliraš, e-odpadke z dobrim namenom zbiraš.
  • Ej, mladi in stari, zaščitimo naravo, E-ciklirajmo vsako napravo.
  • E-cikliraj, profitiraj, narave ne okupiraj.
  • Zaupaj naravi, E-cikliraj z nami.

Odgovore ter rešitve o tej tematiki so učenci tokrat iskali s pomočjo predstavnice družbe ZEOS, d.o.o., Urše Dolinšek, Urbana Krevla (Zavod Mladinska Mreža MaMa) ter Marka Eberlinca (ki je predstavljal lokalno službo za ravnanje z odpadki Komunalo Mozirje d.o.o.).

Mladi so na delavnicah izrazili svoje zavedanje, kako odvisni smo od naprav in poudarili, da je posledično tudi zaradi tega zelo pomembno, da skrbimo za naše okolje, naravne vire in naše zdravje.

O projektu

V družbi ZEOS, d.o.o. so leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije ter zelenih kotov v večje trgovske centre, za zbiranje teh odpadkov na podeželju pa izvajajo mobilna zbiranja. Organizirajo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa