V odnosih smo ljudje – konferenca Mladost (je) ni norost.

Tudi prvi dan decembra smo širšli svoja znanja. Predstavnica Mreže MaMa je dopoldne preživela v pozitivnem in navdihujočem vzdušju, na konferenci Mladost (je) ni norost. Konferenca v soorganizaciji Mladih Zmajev in Movit: Erasmus+, Mladina in Evropska solidarnostna enota naslavlja duševno zdravje mladih in spodbujala mreženje med strokovnjaki na področju mladih in duševnega zdravja. Naslovila je vprašanja, kot so ‘Kako smo lahko bolj odnosni?’, ‘Kako vzpostavljati in vzdrževati kontakt z mladimi?’ in ‘Kako lahko prispevamo k temu polju?’. 

Na konferenci so nas z uvodnimi nagovori pozdravili Katarina Gorenc, Vodja urada za mladino Mestne občine Ljubljana, Ksenja Perko, direktorica Mladih Zmajev, Uroš Skrinar, direktor NA Movit in Maja Majcen, koordinatorka Mladih zmajev, odgovorna za organizacijo celotne konference. 

Vsebine konference smo se lotili s prvim izmed predavanj, ki ga je z izjemnim elanom, ki odseva njegovo srčnost pri opravljanju svojega poslanstva, izvedel Tilen Hočevar iz organizacije Logout, ki se ukvarja z razreševanjem problematike digitalnih odvisnosti. Zbranim je predstavil delovanje Logouta in podrobno predstavil raznolik spekter težav, s katerimi se mladi srečujejo ob odraščanju v digitalni dobi. S svojo pozitivno energijo je ustvaril odlično izhodišče za nadaljevanje nabiranja znanja v sledečih predavanjih. 

Po krajšem odmoru smo namreč nadaljevali s predavanjem ‘Ali je kaj trden most – doživljanje v odnosih v luči polivagalne teorije’, Dr. Tjaše Stepišnik Perdih, predstojnica oddelka za psihosocialno pomoč in svetovanje. Predstavila nam je delovanje človeškega živčnega sistema, s poudarkom na vagusnem živcu in nalogah našega avtonomnega živčnega sistema, ki vpliva na naše dojemanje ogroženosti (odzivi ‘otrplosti’, ‘boj ali beg’ in ‘počitka’).

Sledilo je predavanje Pogled na odnose in čustva skozi prizmo delovanja možganov, dr. Simon Brezovar, ki je zbranim predstavil delovanje možganov skozi odraščanje in adolescenco in tako osmislil reakcije mladih v času odraščanja.

Kljub interesu za sodelovanje v aktivnostih, sledečih po kosilu so nas žal klicale še druge obveznosti, zato nismo mogli sodelovati v popoldanskih aktivnostih, delavnicah v manjših skupinah in okrogli mizi. 

Kot sklepno misel udeležbe lahko zapišemo, da je duševno zdravje mladih vsekakor ena izmed ključnih tematik, s katero se mladinski delavci srečujejo na dnevni ravni. Vloga mladinskega dela pa ni celostno razreševanje duševnih izzivov, s katerimi se srečujejo mladi, temveč informiranje, podpora in usmerjanje mladih na pristojne profesionalce s področja duševnega zdravja. Dogodki, kot je bila konferenca Mladost (je) ni norost, ustvarjajo priložnosti za izmenjavo znanj in ustvarjanje povezav, ki omogočajo gradnjo skupnosti strokovnjakov iz mladinskega sektorja in duševnega zdravja.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa