Vabilo na delavnico kritične pismenosti

Pekarna Magdalenske mreže v četrtek, 21. februarja 2019, ponovno vabi na Delavnico kritične pismenosti, namenjeno vsem tistim, ki si prizadevate pri mladih razvijati kritičnost v odnosu do informacij, sporočil in tekstov.

Zakaj kritična pismenost? 

Informacije in sporočila se danes na vsakem koraku vsiljujejo v naša življenja, v obliki slik, zvokov, tradicionalnih in digitalnih tekstov. Teksti, kakršnikoli že, pa niso nikoli nevtralna ali objektivna slika resničnosti, zmeraj imajo namen in so izraz, ki ga je nekdo v nekem prostoru in času oblikoval.

Mlade je zaradi tega potrebno opolnomočiti s kritično pismenostjo kot konceptom, ki pismenosti dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo, v tej meri, da spoznajo, da sta jezik in dostop do informacij in znanja ključni osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po katerih se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje. Razvijanje le-te omogoča zmožnost kritičnega branja informacij in različnih manipulativnih besedil kot tudi zmožnost samostojnega ustvarjanja besedil in družbeno-angažiranih akcij s katerimi lahko aktivno in odgovorno sodelujemo v družbi v različnih kontekstih.

Za očeta ideje kritične pismenosti velja Paulo Freire, brazilski filozof, pedagog in aktivist. Pogosto citirane besede Freira “reading the word is reading the world”, torej “branje besed je branje sveta”, odkrivajo njegovo razumevanje pismenosti kot dejavnosti neizbežno prežete z načinom razmišljanja o svetu in značajem delovanja v njem.

Delavnica ponuja vpogled v: 

  • Kako uporabiti kritično pismenost kot metodološko orodje pri delu z mladimi,
  • kako razviti kritični pogled v to, kako različna besedila oblikujejo naše svetove, kulture in identitete na vpliven, pogosto prikrit način,
  • kako uporabiti besedila kot družbena orodja na načine, ki omogočajo preoblikovanje teh istih svetov,
  • zavedanje samoumevnosti, s katero večinoma sprejemamo množico sporočil in jo nadomestiti s previdnostjo in pozornostjo do ciljev in agend prav teh sporočil,
  • kako se na podlagi novo pridobljenega razumevanja in znanja organizirati za dejavno, angažirano in ustvarjalno opozarjanje na problematike v družbenem okolju.

Prijave sprejemajo do 19. februarja 2019 na infopeka@infopeka.org

Celotno vabilo na delavnico kritične pismenosti najdete na spodnji povezavi:

Vabilo na delavnico kritične pismenosti

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa