Vmesno javljanje s Finske

Mreža MaMa nastopa kot partnerska organizacija v Erasmus+ projektu, ki poteka na Finskem med 19. in 26.9.2016.

Tematika tečaja usposabljanja: vloga mladinskega delavca v času begunske krize. Udeleženke: Tina Krautberger, Maja Žunič Fabjančič in Nina Marin.

Objavljamo vmesne vtise in občutke naših udeleženk:

Tina Krautberger: “Trening sam po sebi je zelo naporen. Pa ne zato, ker dejansko delamo od jutra do večera, ampak zato, ker se lotevamo težkih tem. Raziskovati lastne vrednote in načine dela ni lahka naloga, še posebno če moraš pri tem sodelovati s skupino ljudi, ki prihajajo iz tako različnih okolij in imajo tako različne izkušnje. Vsi delamo z ranljivimi skupinami ljudi, ampak so med nami velike razlike, vsi pa se želimo učiti iz izkušenj drugih udeležencev. Do sedaj smo se ukvarjali z vlogo mladinskega delavca pri delu z begunci in našo vlogo v tej t.i. begunski krizi, poskusili smo obuti čevlje beguncev, en dan pa smo preživeli v dnevnem centru za migrante v Kuopiu, kjer smo se pogovarjali, igrali in pripravili večerjo. Ves čas pa smo nekako prisiljeni razmišljati o lastnih vrednotah in o kulturi ki nas definira ter o spremembah, ki so del življenja. Nadaljevali bomo s podobnim tempom in temami, ki se navezujejo na begunsko krizo in mladinsko delo. Trening pa ima tudi zabavno plat. Vsi v skupini se dobro razumemo med sabo in skupaj preživljamo večere, si privoščimo savno in spoznavamo lahkotnejšo plat Finske. V dobri družbi se tudi slabo vreme in mraz lažje prenaša.”

Maja Žunič Fabjančič: “Trening “Role of a youth worker in refugee crisis” na Finskem? se je v prvem delu navezoval na deltev izkušenj sodelujočih iz osmih držav, in sicer Finske, Španije, Portugalske, Francije, Irske, Italije, Grčije in Slovenije. Del treninga je bil namenjen tudi neposrednji izkušnji dela s prosilci za mednarodno zaščito v mestu Kuopio, kjer smo udeleženci pripravili mednarodni kulinarični večer in skupaj z begunci pripravili večerjo, se družili in izmenjevali izkušnje in informacije. Poskusili smo odlične Iraške in Sirijske jedi, sami pa smo Slovenijo predstavili z okusom bučnega olja, ki smo ga pripeljali iz Slovenije. Pripravili smo paradižnikovo solato z bučnim oljem ter sladoled z bučnim oljem, ki je požel kar nekaj pohval. Med izobraževanjem smo spoznali več zanimivih metod dela, med njimi tudi metodo postavljanja posameznika v negotovi položaj, ki je zelo pomembna za razvijanje razumevanja cone ugodja in pripravljenosti za sprejemanje drugačnosti skozi odprtost. V prihodnjih dneh bomo delali na področju reševanja konfliktov in vzpostavljanja medkulturnih okolij, ter spoznavanju metod in načinov, kako lahko mlade opremimo z veščinami in znanji, da se bodo znali konstruktivno in učinkovito spopadati z negotovimi situacijami v sodobnem času.”

Nina Marin: “Prvih nekaj dni treninga je bilo zame zelo intenzivnih. Preko izkustvenega učenja smo se dotaknili tem kot so osebne vrednote, etiketiranje, radikalizacija, “begunska kriza”, vloga mladinskih delavcev itd. Preko različnih vaj sem stopila iz svoje cone ugodja, reflektirala svoja občutja v negotovih situacijah ter iskala različne potenciale in priložnosti za učenje v le-teh. Tretji dan smo obiskali Kuopio in se v mladinskem centru srečali s prosilci za mednarodno zaščito. Preživeli smo zelo prijeten popoldan skupaj; kuhali smo hrano iz različnih držav, se družili, plesali, se igrali z otroki, se smejali itd. Vedno znova se v takih situacijah potrdi misel, da ljudje res ne potrebujemo drugega skupnega jezika, razen smeha. Med udeleženci se je ustvarila zelo prijetna klima in o treningu zaenkrat lahko rečem, da mi ponuja veliko priložnosti za učenje od drugih, poglabljanje v svoje dosedanje delo, spraševanje o svoji vlogi in priložnostih za spremembe. Pričakujem, da bomo preostale dni treninga govorili predvsem o svojih idejah za prihodnje delo in kako prenesti svoja spoznanja iz treninga v prakso v svojem lokalnem okolju.”

Po koncu usposabljanja bodo udeleženke pripravile tudi delavnico v okviru Kluba MaMa (november 2016); prenos zanimivih metodologij na ostale mladinske delavce. času udeležbe na usposabljanju imejte v mislih to delavnico, da boste lažje pripravile koncept, ko se vrnete.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa