Youth Coalition v Beogradu

Ekipa Mreže MaMa se od ponedeljka, 26.3., do četrtka, 29.3.2018, mudi na štiridnevnem srečanju v Beogradu, skupaj s partnerji iz Bosne in Hercegovine ter Srbije v sklopu projekta Youth Coalition.

Projekt Youth Coalition je namenjen krepitvi lokalnih skupnosti in prenosu dobrih praks. Mreža MaMa že več let deluje na področju strukturiranega dialoga – dialoga med mladimi in odločevalci tako na lokalni, nacionalni kot tudi evropski ravni, kar v Bosni in Hercegovini ter Srbiji ne poznajo. Cilj projekta je usposobiti mladinske delavce z novimi spretnostmi, ki jim bodo omogočile dosego učinkovitega dialoga, tako znotraj projekta, kot tudi v vsakdanjem življenju.

Udeleženci so danes predstavili svoje dosežke v sklopu projekta. Udeleženci iz Srbije pripravljajo dogodek na temo strukturiranega dialoga z naslovom »Tribina«, na katerega so povabili predstavnika občine; predstavnika združenja, ki se ukvarja z zaposlitvijo in predstavnika, ki se ukvarja s socialnim vključevanjem. Dogodek je namenjen skupni debati, v kateri bodo člani debate lahko komentirali potrebe mladih v Srbiji in v konkretni občini.

Udeleženci iz Bosne in Hercegovine so do sedaj predstavili strukturirani dialog in vključevanje mladih v odločanje, mladim v srednjih šolah. Naredili so namreč dve zasedanji z dijaki srednjih šol. Ena izmed tem je bila »Mladinska politika pri nas«, saj mladi niso dovolj vključeni v oblikovanje le te oziroma, ko jih vključijo jim ni namenjeno dovolj pozornosti. Zanimivo dejstvo oziroma problem, ki se pojavlja je to, da nobena politična stranka nima v svoji kampanji vključenih mladih. Zelo težko je komunicirati mladim na nekem nivoju. Ekipa je želela pridobiti popolno sliko problema mladih v Bosni in Hercegovini ter Republiki Srpski. Načrtovan je še en dogodek na temo mladega podjetništva.

Na vprašanje o vplivu projekta menijo, da bolj kot na druge vidijo vpliv na njih kot posameznike. Poudarjajo, da je treba razdelati točno konkretno idejo, saj imajo npr. v BiH veliko različnih težav. Govoriti o vplivu projekta na posameznika zunaj bi težko govorili. Udeleženci iz BiH menijo, da bi bilo dobro opraviti še več takšnih aktivnosti.

Nadaljevali smo s predstavitvijo delavnic, ki so jih organizirali člani slovenske ekipe. Delavnice so bile povezane s socialnim vključevanjem slepih in slabovidnih, invalidov in brezposelnih. Predstavitvi je sledila diseminacija rezultatov.

Varja, Epicenter Piran: »Pomembno se mi zdi deliti primere dobre prakse, še posebej pa dobiti povratno informacijo na izvedene delavnice, tako da lahko svoje delo še izboljšamo«.

Iva, Daj mi ruku: »Zelo nas veseli, ker smo sedaj mi gostitelji ene od aktivnosti na seminarju Youth Coalition. Mislim, da smo na tem interim sestanku naredili presek vseh dosedanjih aktivnosti, ki smo jih opravili. Udeleženci so izrazili veliko zadovoljstvo z doseženim, prvenstveno s svojim napredkom. Prav tako pa so izpostavili, da je potrebna nadgradnja projekta, da se je treba še bolj konkretno osredotočiti na strukturirani dialog in socialno vključevanje. Veseli nas dejstvo, da se je pojavila tudi pri udeležencih in ne samo organizatorjih ta želja za nadaljevanjem teh aktivnosti, ne samo zaradi izmenjave izkušenj ampak tudi zaradi možnosti, da se vse to, kar smo počeli nadgradi, dvigne na nek višji nivo, da naredimo še nekatere konkretne akcije, ki bi za vse tri partnerje bile izredno koristne«.

Vir in foto: Mreža MaMa

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa