COVID – 19: Priporočila mladinskim centrom

V zadnjih nekaj dneh so se razmere v povezavi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 (COVID-19) zaostrile, zaradi česar je pomembno, da varnostna priporočila, ki jih izdajajo pristojne institucije, upoštevamo tudi organizacije v mladinskem sektorju. Mreža MaMa zato objavlja priporočila za ravnanje v nastali situaciji za mladinske centre.

COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča nov koronavirus SARS-CoV-2. Prenaša se predvsem s pomočjo kapljic, ki nastanejo, ko okuženi govori, kašlja ali kiha. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim.

V vseh okoliščinah velja upoštevati naslednja preventivna priporočila:

  • Redno si umivajte roke z vodo in milom.
  • Kašljajte v rokav.
  • Izogibajte se zaprtih prostorov, kjer se zadržuje več ljudi.
  • Redno zračite zaprte prostore.

Svet za nacionalno varnost je sprejel uredbo, ki prepoveduje zbiranje na organiziranih javnih prireditvah v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 100 ljudi, saj ti  lahko predstavljajo tveganje za prenos morebitnih okužb. Tudi za mladinske centre je obvezna odpoved aktivnosti z nad 100 udeleženci, svetujemo pa vam prepoved obiska vaših prostorov osebam, ki kažejo znake obolenja, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Obiskovalce vaših mladinskih centrov opozorite, da vaše prostore in aktivnosti obiskujejo le, če so popolnoma zdravi in ne kažejo znakov okužbe. Zaradi odgovornega preventivnega ravnanja osebe, ki se zadržujejo v vašem mladinskem centru in kažejo znake okužbe (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka) prosite, da prostor nemudoma zapustijo in pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Mladinsko delo je pogosto povezano z mednarodno mobilnostjo. Zaradi zajezitve virusa Vlada odsvetuje vsa nenujna službena potovanja v tujino, o prestavitvi ali odpovedi izvedbe mednarodnih projektnih aktivnosti pa se posvetujte s partnerskimi organizacijami ob upoštevanju priporočil, ki jih je izdala Nacionalna agencija Movit TUKAJ.

Pozivamo vas, da tudi v nadaljnje spremljate aktualne informacije in ukrepe pristojnih institucij in v skladu s temi tudi ravnate. Ažurne informacije v zvezi s trenutnim stanjem v RS ter z jasnimi in strokovnimi navodili za ravnanje, preventivno  in tudi v primeru pojava okužbe, so dostopne tudi na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kaj storiti v primeru suma na okužbo?

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev. Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Zbir kontaktov, ključnih informacij o virusu in preventivnem ravnanju najdete tudi na naši spletni strani TUKAJ.

O morebitnih odpovedih prihajajočih dogodkov na Mreži MaMa vas bomo pravočasno obvestili tako na naši spletni strani, kot na družbenih omrežjih.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa