Novi ukrepi glede koronavirusa COVID – 19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh koronavirusa včeraj, 11.3.2020, razglasila za pandemijo. Na Mreži MaMa spremljamo naraščanje primerov oziroma širjenje okužbe, s čimer so povezani tudi novi ukrepi Vlade na tem področju. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da pričakujejo naraščanje števila pozitivnih primerov tudi v naslednjih dneh, zaradi česar se s ponedeljkom, 16.3.2020, zapirajo vsa vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Mladinske centre zato pozivamo, da tudi sami premislijo o smiselnosti delovanja in odprtosti v času širjenja virusa in sledijo splošnim navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

K temu vse mladinske organizacije s statusom delovanja v javnem interesu poziva tudi Urad RS za mladino, in svetuje, da se v največji možni meri izogibate vsem dejavnikom tveganja, kamor zagotovo sodijo tudi dogodki z večjim številom udeležencev ali gostov iz okuženih območij. Kar zadeva napovedane aktivnosti mladinskih organizacij v povezavi z Javnim pozivom za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2020 in 2021 obveščajo, da bodo vse prestavljene dogodke, ki bodo odstopali od prijave zaradi nastalih okoliščin, upoštevali pri vseh prihodnjih poročilih po principu individualne obravnave. V zvezi s projekti, ki se financirajo iz javnega razpisa “Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost” (ESS), pa so upravičenci že prejeli ločeno informacijo. (vir: Urad RS za mladino)

PRIPOROČILA MLADINSKIM CENTROM 

Za vse je obvezna odpoved organiziranih javnih dogodkov v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 100 ljudi, saj ti  lahko predstavljajo tveganje za prenos morebitnih okužb, svetujemo pa vam prepoved obiska vaših prostorov osebam, ki kažejo znake obolenja, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Zaradi odgovornega preventivnega ravnanja osebe, ki se zadržujejo v vašem mladinskem centru in kažejo znake okužbe (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka) prosite, da prostor nemudoma zapustijo in pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Odsvetovana so vsa nenujna službena potovanja v tujino, o prestavitvi ali odpovedi izvedbe mednarodnih projektnih aktivnosti pa se posvetujte s partnerskimi organizacijami ob upoštevanju priporočil, ki jih je izdala Nacionalna agencija Movit TUKAJ. Glede na zaostrovanje razmer Movit poziva, da tisti, ki vozovnic še nimate, teh do nadaljnjega tudi ne kupujete. Tisti, ki ste jih že, pa se obrnite na info@movit.si glede možnosti povračila.

Pozivamo vas, da tudi v nadaljnje spremljate aktualne informacije in ukrepe pristojnih institucij in v skladu s temi tudi ravnate. Ažurne informacije v zvezi s trenutnim stanjem v RS ter z jasnimi in strokovnimi navodili za ravnanje, preventivno  in tudi v primeru pojava okužbe, so dostopne tudi na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

PREVENTIVNO DELOVANJE

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Kaj storiti v primeru suma na okužbo?

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev. Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Zbir kontaktov, ključnih informacij o virusu in preventivnem ravnanju najdete tudi na naši spletni strani TUKAJ.

MLADINSKIM CENTROM_Novi ukrepi glede koronavirusa (COVID-19)

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa