Youth Coalition tokrat v Ljubljani

Mreža MaMa je v okviru projekta Youth Coalition: West Balkan Window organizirala Zaključno konferenco, ki je potekala od srede, 8.5. do petka 11.5.2018, v Ljubljani. Projekt Youth Coalition je bil namenjen krepitvi lokalnih skupnosti in prenosu dobrih praks. Mreža MaMa  že več let uspešno izvaja strukturiran dialog – dialog med mladimi in odločevalci tako na lokalni, nacionalni, kot tudi evropski ravni, ki ga v Bosni in Hercegovini ter Srbiji do zdaj niso poznali. Cilj projekta je bil usposobiti mladinske delavce z novimi spretnostmi, ki jim bodo omogočile dosego učinkovitega dialoga, tako znotraj projekta, kot tudi v vsakdanjem življenju.

Udeleženci konference so v sredo, 9.5., bili prisotni na Nacionalni konferenci strukturiranega dialoga, ki jo je v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije prav tako organizirala Mreža MaMa, potekala pa je v prostorih Hiše Evropske unije. Na nacionalni konferenci so udeleženci bili priča dialogu mladih z odločevalci, ki so odgovarjali na pobude mladih, ki smo jih zbrali v okviru projekta Koalicija mladih, na 12 regijskih posvetih po celotni Sloveniji. Govorci so bili Rok Primožič, direktor Urada RS za mladino, Jurij Snoj, generalni direktor Direktorata za trg dela in zaposlovanje ter Mateja Prešeren, vodja Službe za transparentnost, integriteto in politični sistem na Ministrstvu za javno upravo. Več o samem dogajanju na Nacionalni konferenci si lahko preberete tukaj.

V drugem delu dneva so se udeleženci odpravili na ogled mladinskih centrov v Ljubljani, in sicer so obiskali Galerijo ŠKUC, Zavod BOB in Javni zavod Mladi zmaji – Bežigrad. Koordinatorji mladinskih centrov so jim na kratko predstavili s čim se ukvarjajo, kakšne projekte izvajajo, katere dejavnosti opravljajo, itd. Prav tako so si lahko ogledali tudi njihove prostore.

Skupinska fotografija.

V četrtek, 10.5., so imeli udeleženci v prostorih Mladinske postaje Moste še zadnje skupno evalvacijsko srečanje na katerem so odgovarjali na tri vprašanja, in sicer Kaj se je dogajalo/zakaj smo imeli projekt?, Kaj smo se naučili? in Kaj smo prinesli lokalni skupnosti?. Udeleženci so pri prvem vprašanju poudarili prenos dobrih praks;  da so udeleženci iz Slovenije najprej učili udeležence iz Bosne in Hercegovine ter Srbije strukturiranega dialoga, ki so ga nato prenesli v svojo lokalno skupnost. Prav tako so izpostavili prenos dobre prakse dela z marginaliziranimi skupinami iz Srbije in Bosne in Hercegovine v Slovenijo. Pri drugem vprašanju so izpostavili predvsem, da so se naučili kako se izvaja strukturirani dialog, pridobitev novih izkušenj in znanj ter tehnike za pospeševanje asertivne komunikacije. Pri tretjem vprašanju so navedli strukturirani dialog, delo z marginaliziranimi skupinami in dvigovanje zavesti o tem, zakaj morajo biti mladi vključeni v proces odločanja. Po koncu evalvacije je svoje dejavnosti/projekte predstavila tudi Mladinska postaja Moste.

Projekt Youth Coalition: West Balkan Window se je z štiridnevno konferenco tudi uspešno zaključil.

Jelena, Daj mi ruku: “Na tem projektu smo se spoznali z drugačnim delom mladinskih organizacij v drugih državah na Balkanu. To nam je dalo neke nove ideje, kje vse se lahko vključimo kot združenje in pomagamo našim mladim ljudem, prav tako pa ponudimo razne vidike vključevanja v družbo. Prejšnji teden in konferenca v Ljubljani sta bili lepa izkušnja in iskreno mi je bilo vse všeč, spoznali smo nove ljudi ter učvrstili prijateljske odnose z ljudmi, ki smo jih spoznali že prej”.

 

 

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa