Zaključili s projektom Pametno mladinsko delo

Na Mreži MaMa smo včeraj, 22. oktobra, uspešno izvedli spletni diseminacijski dogodek projekta Pametno mladinsko delo v mladinskih centrih, v okviru katerega smo skupaj s predstavniki mladinskih centrov in slovenskim »podcasterjem« Anžetom Tomićem izvedli delavnico na temo podcastov. 

V prvem delu spletnega dogodka je direktorica Mreže MaMa, Maja Hostnik, predstavila projekt in rezultate projekta Pametno mladinsko delo v mladinskih centrih. Gre za 24-mesečno strateško partnerstvo s partnerji iz Estonije Nemčije in Finske, ki je financirano s strani programa Erasmus+ MvA, ki prinaša odgovore na izzive, s katerimi se soočajo mladinska politika, mladinsko delo in mladi na področju digitalizacije in digitalnega mladinskega dela.

Skupaj smo pripravili dva anketna vprašalnika za mlade in mladinske delavce, s katerima smo potrdili trditev, da mladi splet in družbena omrežja zaznavajo kot enega izmed pomembnih elementov digitalnega mladinskega dela. Na vzorcu 60 mladih smo ugotovili, da še vedno največ mladih spremlja socialno omrežje Facebook, sledita Instagram in Snapchat. Hkrati pa je kar 100 odstotkov mladih prepričanih, da lahko digitalna orodja, tudi računalniške igre pomagajo pri delu z mladimi.

Mladinski delavci so v anketnem vprašalniku najbolj poudarili digitalno pismenost, ki se nanaša na poznavanje in osnovno rokovanje z digitalnimi orodji (aplikacijami, računalniškimi programi, družbenimi omrežji). Izpostavili so varno uporabo interneta, napredno znanje vseh računalniških in mobilnih aplikacij ter ostalih digitalnih orodij. Prepričani pa so, da morajo biti digitalna znanja ena od metod dela, ne pa edina.

V pripravi je zaključni dokument, s katerim bomo preverili digitalne kompetence mladinskih delavcev, ugotovili, katere so njihove močne in šibke strani ter skozi ocenjevalni listi prišli do ugotovitev, katera orodja so mladinskim delavcem v pomoč pri krepitvi manjkajočih digitalnih kompetenc.

V drugem delu je besedo dobil osrednji gost slovenski »podcaster« Anže Tomić, ki je mladinskim delavcem, predstavil kaj je in kako se ustvari dober »podcast«.

Anže Tomić je slovenski radijski voditelj in podcaster, ki je svojo radijsko pot, je začel kot moderator na Radiu Študent, trenutno pa dela kot spletni urednik in moderator na Valu 202. Predstavnikom mladinskih centrov in organizacij je podal nekaj nasvetov: »Pri »podcastu« je najpomembnejši zvok, saj se »podcast« ustvari samo s človeškim glasom. Zato je najbolj pomembna izbira mikrofona, saj »podcasta« ne moremo posneti samo s telefonom. Dolžina sploh ni pomembna, osredotočiti se je potrebno na vsebino in način pripovedovanja. Hkrati pa bi vas opozoril, da morate ohranjati kontinuiteto, saj je najlažje objaviti nekaj »podcastov« in pridobiti poslušalce, najtežje pa je ohraniti ta nivo in pozornost poslušalcev. Ne predajte se in vztrajajte

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa