Zaključna dokumenta posvetov “Mladigitalni (pre)skok na splet”

NA Movit je v sodelovanju z Uradom RS za mladinoMladinskim svetom Slovenije in Mrežo MaMa v letu 2020 organizirala več spletnih srečanj mladinskega sektorja, ki so bila namenjena medsebojnemu deljenju izkušenj in izmenjavi dobrih praks mladinskega dela.

Tretji in četrti posvet, ki smo ju izvedli pod imenom “Mladigitalni (pre)skok na splet”, sta bila namenjena temam neformalnega učenja v mladinskem delu in digitalnemu mladinskemu delu v času epidemije.

Tretji posvet, ki je potekal 3. decembra, je udeležencem ponudil poglobljen pogled v posledice pandemije na mladinsko delo v Evropi s predstavitvijo nedavne raziskave, ki jo je opravila mednarodna raziskovalna mreža RAY. Pomemben del srečanja je bilo tudi deljenje dobrih praks, za kar so organizatorji poskrbeli s predstavitvijo široke palete praks, ki jih med pandemijo izvajajo organizacije. Predstavljene prakse so dokaz, da je mogoče mlade dosegati tudi digitalno in da je mogoče ustvarjati pozitivne zgodbe v času, ki pred mladinsko delo postavlja številne izzive.

Na zadnjem posvetu, 15. decembra, pa smo obravnavali digitalno mladinsko delo, ki je kot učinkovita alternativa kaj hitro uspešno nadomestila izvajanje aktivnosti mladinskega dela v živo. Mladinski delavci so se morali čez noč preseliti v virtualni svet in pričeti z izvajanjem mladinskih aktivnosti in projektov preko različnih digitalnih orodij. Poleg poznavanja različnih principov delovanja digitalnih okolij in orodij, ki jih lahko uporabljamo pri delu z mladimi, pa so zelo pomembne tudi druge kompetence mladinskih delavcev na več področjih, od digitalnih, organizacijskih do komunikacijskih in organizacijskih kompetenc. Med njimi je tudi sposobnost dobrega govornega nastopanja, zato smo srečanje pripravili v sodelovanju s predavatelji Šole retorike, dr. Zdravkom Zupančičem, mag. Aleksandro Zupančič in prof. Tomažem Gubenškom.

Ker želimo, da znanje in izkušnje, ki smo jih pridobili na posvetih ne ostanejo samo stvar virtualne realnosti, smo opise dobrih praks in ključne kompetence digitalnega mladinskega dela strnili v zaključna dokumenta digitalnih posvetov. 

Mladigitalni preskok 1_neformalno izobraževanje v času epidemije

Mladigitalni preskok 2_digitalno mladinsko delo v času epidemije

Oba dokumenta najdete tudi v MaMini e-knjižnici.

Želimo vam prijetno branje in iskanje navdiha za mladinske aktivnosti v vaših organizacijah!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa